Google Analytics

Google Analytics İle Trafik Kaynaklarınızı Keşfedin

Trafik kaynaklarımızı doğru bir şekilde değerlendirmek istiyorsanız, Google Analytics kaynakları nasıl anlamlandırdığını öğrenmek gerekiyor. Google Analytics belirli trafik kaynaklarını tanır. Aşağıdaki akış şeması, her şeyin nasıl çalıştığını açıklamaya yardımcı olacaktır.

Google’ın belirli bir oturumun gerçekten neyin trafik kaynağı olduğunu tanımak için her yeni oturum başladığında kullandığı bir karar ağacı kullanır. İzleme kodunun siteye yüklenmesiyle her şey başlıyor ve yüklendikten sonra, sorduğu ilk soru, URL adresinde UTM parametreleri veya GCLID (“Google Click Identifier” (Google Tıklama Tanımlayıcısı) olup olmadığını sorgular.

trafik kaynaklarını tanımlaması

UTM parametrelerinin nasıl kullanıldığını ve GCLID’nin veya Google tıklama kimliğinin ne olduğunu bilmeliyiz. Nihai URL adresimize iletilen başka bir parametre, UTM parametrelerine çok benzer izleme parametrelini AdWords’den alır. Ama bu parametreleri okuyabilmesi için Google Analytics ve Adwords birbirine bağlı olması gerekiyor.

UTM Parametrelerini anlamak ve doğru kullanımını öğrenmek için tıklayın » ferhatburakmaden/utm-parametreleri-nelerdir-ve-nasil-kullanilir/

Google Analytics, URL adresinde belirli bir trafik kaynağı parametresi olup olmadığını kontrol eder. Cevap “EVET”  ise, o zaman tüm trafik kaynağı boyutlarını ve değerlerini alıyor.

Cevabı HAYIR ise, Google Analytics’in yönlendiren bir alan olup olmadığını sorgular. Bununla ne demek istiyoruz, temelde kullanıcının geldiği bir web sitesi olup olmadığını sorgular. Cevap “HAYIR” ise, bunun doğrudan bir oturum olması gerektiği açıktır.

URL adresinde bize bazı UTM parametreleri olduğunu söyleyen belirli bir parametre olmadığında veya GCLID ise, yönlendiren alan da yoksa bu doğrudan bir oturum olarak algılar. Dolayısıyla, trafik kaynakları parametrelerinin değerleri “source” (direct) / “medium” (none) ve diğer parametreler (belirtilmedi) değerine sahip olacaktır.

Mevcut yönlendiren etki alanındaki cevap “EVET” ise, sorduğu son soru, başvuran alan adı aslında Google Analytics’in bir arama motoru olarak tanıyabileceği bir arama motorudur. Yani cevap “EVET” ise, arama motorunun alan adını alacaktır, bu da “google / organik” olabilir.

Cevap “HAYIR” ise, “EVET” durumunda olduğu gibi hemen hemen aynı şeyi yapacak, alan adını alacak yönlendiren alan adını alır ve “aracı” boyutunun değerine “yönlendirme” değerini iletir. Trafik boyutlarının geri kalanı (ayarlanmadı) olacaktır. Dolayısıyla, “içerik”, “kampanya” ve “terim” (ayarlanmadı) olacaktır.

Google Analytics gelen her trafiği anlamlandırmak için bu karar ağacı aşamasından geçtiğini bilmek trafiğimizi anlamak konusunda önemli bilgidir.

Belirtilmesi gereken önemli bir şey: Varsayılan olarak, GA, altı ay boyunca doğrudan olmayan son trafik kaynağını hatırlar. Takip eden her doğrudan oturum önceki doğrudan olmayan trafik kaynağına göre ilişkilendirilir.

Şu anda kulağa karmaşık gelebileceğini biliyorum, bu yüzden daha iyi anlamak için bir örnek yapalım. Şu anda göstereceğimiz şey, Google Analytics’in trafik kaynaklarını nasıl ilişkilendirdiği anlatan basit bir tablo.

Varsayılan olarak Google Analytics, doğrudan olmayan son trafik kaynağını ve sonraki her doğrudan oturumu hatırlar ve önceki doğrudan olmayan trafik kaynağıyla ilişkilendirilir. Öyleyse bu örneğe bakalım. 1 Ocak’ta, doğrudan bizim sitemizi tarayıcıya adını yazarak web sitemize giriş yaptık. Yani Google Analytics’te bu oturum için bir trafik kaynağı “doğrudan” olarak ilişkilendirecek. Diyelim ki bu oturum sırasında, kendi haber bültenimize kaydolduk ve iki ay sonra bültendeki linke tıklayarak sitemize gittik. Oradaki bağlantıların ve nasıl çalıştıklarını bildiğimiz UTM parametreleriyle etiketledik. Dolayısıyla, Google Analytics, UTM parametrelerinden “kaynak” ve “aracı” değerlerini alacak ve bu oturum “haber bülteni / e-posta” olarak ilişkilendirecek.

Bundan iki hafta sonra, reddit.com’da bir makale okuduk ve sitemize verilen bir bağlantıya tıkladık ama orada tabii ki UTM parametresi yoktu ve Google Analytics reddit’i bir arama motoru olarak tanımıyor. Bu yüzden yalnızca alan adını alacak ve referans olarak tanımlayacak Dolayısıyla trafik kaynağı olarak “reddit / referral” olarak raporda göreceğiz.

Ama o oturumdan iki gün sonra, ilk vakada olduğu gibi doğrudan tekrar geldik, ancak bu oturum “reddit / referral” ile ilişkilendirilecektir, işte burası başta söylediğimiz tanımdır. Çünkü Google Analytics, varsayılan olarak altı ay boyunca doğrudan olmayan son trafiği 6 ay süreyle hatırlar. Kaynak ve takip eden her doğrudan oturum, doğrudan olmayan trafik kaynağıyla ilişkilendirilir. Doğrudan bir oturum olmasına rağmen “reddit / yönlendirme” ile ilişkilendirilecektir.

7 ay sonra ve tamamen aynı şekilde oturum gerçekleştirdik. Web sitemizin tarayıcı sekmesi URL adresini girerek enter tuşuna bastık ve siteye gittik. Ve bu durumda, tam olarak önceki bir durumda olduğu gibi olsa da zaman aralığı altı aydan fazla olduğu için direk olarak ilişkilendirecektir.

Biliyorum bu verilerin doğruluğu hakkında şüpheleriniz oluştu. Neyse ki, daha kesin verilerin nasıl elde edileceğine dair iki olasılık var.

  • Buna “Doğrudan oturum” deniyor ve oturumun gerçekten hangi yolla gelip gelmediğini bize söylüyor.
  • İkinci seçenek, şu anda gösterilecek olan kampanya zaman aşımını değiştirmektir.

Yönetici sekmesine tıklayarak

içerik optimizasyonu

Resmi Büyüt

Unutmayın bu ayar mülk düzeyinde yapılıyor. “İzleme bilgileri” ni ve ardından “Oturum ayarları” nı tıklayın.

oturum ayarı

Burada iki seçenek var. Birincisi oturum zaman aşımıdır ki buna karışmayacağız. Diğeri kampanya zaman aşımıdır. Biz kampanya zaman aşımını değiştireceğiz.

Gördüğünüz gibi maksimum zaman aşımı 24 aydır. Varsayılan olarak, burada gördüğümüz gibi 6 aya ayarlanmıştır Ve minimum 1 dakika olduğunu düşünüyorum ki bu da muhtemelen yapmak istemediğimiz bir ayardır. Öyleyse, birkaç gün veya belki 1 veya 2 ay olacağını varsayıyorum. ama kesinlikle 6 ay olacağını düşünmüyorum.

Soru: Kampanya zaman aşımı süresi ne kadar uzun olmalı?

“Dönüşümler” raporuna, ardından “Çok kanallı hunilere” ve ardından “Gecikme süresi” raporuna gitmeliyiz. Bu rapor bize ilk etkileşimden dönüşüme kadar geçen gün sayısını söyler.

içerik geçikme süresi

Resmi Büyüt

Filtreleme alanından sadece “E-ticaret” alanın işaretli olduğuna dikkat edin.

içerik filtreleme

Resmi Büyüt

Bu rapor bize dönüşümlerin %66’sının 0’ıncı günde gerçekleştiğini söylüyor. Bu da temelde sitemize gelen ziyaretçi ilk günden müşterimiz haline geldiğini gösterir. Diğer günlere göre dönüşüm dağılımımız olduğunu görebilirsiniz. Öyleyse, nasıl karar alalım? asla %100 tavsiye etmiyorum ama size ne yaptığımla ilgili bir ipucu vermek için gün sayısını yaklaşık %80-85’ini dönüşümlerin gerçekleştiği aralığı bulamaya çalışırım. Yani zaman aşımını belirlemeye çalıştığım tarihi ayarlamaya çalışırım. Yaklaşık 11. güne ulaştığımda dönüşümlerin %83’ünü karşılayabiliyorum.

Yani bu zaman aşımı, 6 ay yerine 11 veya 13 gün yaparsak daha iyi verilere ulaşabiliriz. Bu nedenle, size bir ipucu vermesi için bu rapora bakın ve dönüşümünüzün %85’inin hangi aralıkta olduğunu bulmaya çalışın. Bu rapor kampanya zaman aşımı pencerenizin ne kadar uzun veya kısa olması gerektiğini öğrenebileceğimiz yerdir.

Bu yüzden buradan dönüşüm aralığınızı öğrendikten sonra yönetici bölümüne geri dönün izleme bilgileri > oturum ayarları ve kampanya zaman aşımını ayarlaryın.

Şimdi trafik kaynaklarımızı inceleme vakti geldi. Genellikle bu işi yeni öğrenenler Edinme > Tüm trafik ve Kanallar raporuna giderler ve analiz yapmaya çalışırlar. Bu yöntem güzel ama ben tavsiye etmiyorum.

Görebildiğimiz gibi yalnızca inceleyebileceğimiz 7 satır var. Bu da bazı belirli kurallara göre Google’ın tüm trafik kanallarımız daha büyük paketlere aktardığıdır. Ülkenizde yalnızca bir organik arama motorunuz olmadığını hayal etmeye çalışın. Tahmin edebiliyorum, Türkiye’de Google baskındır ve belki biraz “Bing” veya “Yahoo” kullanılıyordur.

Organik trafik boyutu yalnızca “Varsayılan kanal gruplaması” olarak kullanırsak, tüm arama motorlarını içine alarak bize bu metriği verir. Bu da bizden bir çok bilgiyi saklayacağı anlamına gelir.  Ancak daha da önemlisi, dönüşüm oranına bakarsak, burada organik aramayı görebiliriz ve %2,54 dönüşüm oranına sahip. Diyelim ki 2 arama motorunda trafik geliyor ve bir tanesinin dönüşüm oranı %0,5 diğer %2. Bu büyük bir fark değil mi?

Dolayısıyla, yalnızca bu rapora bakarsak bizden gizlenecek bilgiler tam olarak budur “Varsayılan kanal gruplaması”. Öyleyse, size gerçekten sevdiğim raporu göstermeme izin verin. Çünkü onu çok sık kullanıyorum ve kullanmanızı tavsiye ediyorum. Kaynak/Aracı

kaynak aracı

Resmi Büyüt

Bu rapora daha çok bakıyorum çünkü Google Analytics’teki ana trafik boyutlarını “kaynak” ve “aracı” olarak açıkladık. Burada tek bir boyutta gördüğümüz şey “kaynak / araç”. Sonra “anahtar kelimeler”, “kampanyalar” ve “içerik” vardır.

Bu raporda ki burada kesik olduğu için göremediğiniz aslında 169 satır var. Bu nedenle, bir önceki rapordan çok daha ayrıntılı bir rapor veriyor ve bizden hiçbir şey saklamıyor. Şu anda size göstermek istediğim 6 aylık kampanya zaman aşımı aralığı nedeniyle bozuk olan raporu.

Bunun için ikincil boyut olarak “Doğrudan Oturum” ve  filtre olarak sadece “google / organik” i filtreleyelim. ve şu anda gördüğümüz şey, raporlarımızı iki kısma ayırması. “Doğrudan oturum” yalnızca iki değere sahiptir. “Evet ve hayır”.

kaynak aracı fitreleme

Resmi Büyüt

Kendinize bir sorun sorun Doğrudan oturum mu? Evet veya Hayır?

“Evet” diyorsanız, bunun aslında doğrudan bir oturum olduğu anlamına gelir. Ancak bozuk ilişkilendirmeden dolayı doğrudan oturum olmasına rağmen bu trafik “google / organik” ile ilişkilendirildi. Dolayısıyla, bu e-ticaret sitesinde oturumların %37 ‘sinin aslında doğrudan oturumlar olduğunu görebilirsiniz.

organik trafik raporu

Resmi Büyüt

kaynak / araç filtresini kapatmayı unutmayın ve filtrelemeden doğrudan oturum “yes”  yazın ve raporu uygulayın. gerçek doğrudan trafik oranını bu yolla elde edersiniz.

Böylece oturumların %13 ‘ünü doğrudan oturumlar olduğunu tespit edebilirim. Oysa bu filtreyi kullanmazsam, bana sadece %5 olduğunu gösterir.

Ferhat Burak Maden

Selam! Ben Burak, E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Gönül Vermiş İşini Aşk İle Yapan Aynı Zamanda Bildiklerimi Aktarmaktan Zevk Alan 🏆️SEO | PPC | SMM | Analytics | 🔥 E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Danışmanıyım. Bana Sormak İstediğiniz Herhangi Bir Soru Varsa Lütfen Çekinmeden Yorumlar Bölümüne Yazın. En Kısa Sürede Sorunuzu Yanıtlayacağımdan Emin Olabilirsiniz. Şirketiniz İçin Danışmanlık Almak İstiyorsanız WhatsApp Butonuna Tıklayarak Yada İletişim Bölümünden Form Doldurarak İletişime Geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere... 👋

Benzer İçerikler

2 Yorum

  1. Çok yararlı bilgilerdi. Yalnız resim kalitesi zayıf, yazılar okunmuyor. Onları güncellerseniz sevinirim. Emeğinize sağlık.

    1. Merhabalar Değerli okurum. Öncelikle geri bildirimin için teşekkür ederim. Resimlerin daha net okunması için “Resmi Büyüt” yazısı var her yazımda. Bunlara tıklayarak resmin net halini görüntülüyebilirsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu