E-TicaretGoogle Analytics

E-Ticaret Metriklerinde Yapılacak Gerekli Düzenlemeler

 “Ürün kontrolü” metriğinin büyük ölçüde bozulmasını önlemek için ödeme aşamasında olan ürün hakkındaki bilgileri korumak gerekir. Google gelişmiş e-ticareti uygulaması sunduğunda, tüm analistler tam anlamıyla rahatladılar. Bu fikir gerçekten harika ve birkaç satır daha kodla ürün performansınızı analiz etmek için size güçlü veriler sağlıyor. Ve burada resmi yönergelerde bahsedilmeyen biraz zor kısım geliyor.

Beklentimiz Olan Huni

Gelişmiş e-ticaret, ilk izlenimden ürün satın almaya kadar tüm ürün hunisini oluşturmamıza da izin vermelidir. İdeal dünyada, belirli bir ürün için şuna benzer bir şey olmasını bekleriz:

huni

Uyarı:

Bu, kullanıcılar ürünü sepete yalnızca ürün detay sayfasında ekleyebiliyorsa ve tek adımlı ödeme sürecimiz olsaydı gerçekleşirdi. İşletme türüne bağlı olarak, doğal olarak alışveriş sepetine ürün ayrıntıları görünümlerinden daha fazla ürün eklenebileceği gerçeğini atlarsak. Örneğin gıda e-ticaret’inde muhtemelen ürün detayına gitmemize gerek yoktur, sepete 1 kg patates ekleyin :). Öte yandan pahalı bir mont almak istiyorsak, ürün detay sayfasından eklememiz daha olasıdır.

Gerçek Olan Huni

Gelişmiş e-ticaretin uygulandığı e-mağazaların büyük çoğunluğunda mevcut durumdur. Sizinkine bakmaya çalışın ve nasıl göründüğünü detaylıca inceleyin.

Büyük olasılıkla birçok ürün için, sepete eklenenlerden daha fazla ürün ödemesi göreceksiniz. Evet, pek mantıklı değil. Ürünü eklemeden kasada bulundurmak mümkün olmamalıdır. Bir e-mağazanın ödeme rekreasyonunu çoğunlukla e-posta yoluyla terk etmesi gib bir istisna vardır, ama kesinlikle verileri o kadar çok bozmaz. Geliştirilmiş e-ticaret özelliklerinin neredeyse tamamı hit seviyeli etkileşimlerdir. Bu tam olarak huninin böyle görünmesini sağlayan şeydir.

Bize ürün mağazası Google Analytics hesabını ücretsiz olarak sağlayan Google’a teşekkürler, böylece ondan bir şeyler öğrenebiliriz. Orada bile yukarıda açıklanan şekilde çalışır :).

Kullanıcının ödeme noktasına girdiğini, ardından ikinci adıma geçip birinci adıma geri döndüğünü hayal edin. Google Analytics, verileri daha ilk adımdan “Product Checkout” metriğine alır. Bu durumda verileri iki kez gönderirsiniz. Elbette, ayrıntıya ekle ve Ayrıntıya göre satın alma oranından ödeme kaybını hesaplamak mümkündür. Google Merchandise mağazasından örnek:

Çözüm

İki geçici çözüm mümkündür. Her iki durumda da, ödeme aşamasında olan ürün hakkındaki bilgileri korumak ve her ürün için oturum başına yalnızca bir kez Google Analytics’e göndermek gerekir. Bunu Google Etiket Yöneticisi’nde yapmak ve biraz da 1. taraf çerez, javascript ve hem tetikleme hem de istisna tetikleyicileri ile oynamak mümkündür. İkincisi GTM yerine, hepsini arka uç tarafında yapın ve yalnızca gerekli olanı veri katmanına aktarın. Hangisinin daha rahat olduğu size kalmış.

Ferhat Burak Maden

Selam! Ben Burak, E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Gönül Vermiş İşini Aşk İle Yapan Aynı Zamanda Bildiklerimi Aktarmaktan Zevk Alan 🏆️SEO | PPC | SMM | Analytics | 🔥 E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Danışmanıyım. Bana Sormak İstediğiniz Herhangi Bir Soru Varsa Lütfen Çekinmeden Yorumlar Bölümüne Yazın. En Kısa Sürede Sorunuzu Yanıtlayacağımdan Emin Olabilirsiniz. Şirketiniz İçin Danışmanlık Almak İstiyorsanız WhatsApp Butonuna Tıklayarak Yada İletişim Bölümünden Form Doldurarak İletişime Geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere... 👋

Benzer İçerikler

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu