E-Ticaret

2022’de Dikkat Edilmesi ve Uygulanması Gereken 10 E-Ticaret Trendi

Covid-19 pandemisi e-ticaret şirketleri için müşteri davranışındaki her şeyi değiştirerek değişim kaçınılmaz oldu. ABD Ticaret Bakanlığı’ndan alınan verilere göre, e-ticaret 2019’un başındaki %14,8’e kıyasla 2020’nin dördüncü çeyreğinde ABD’deki tüm perakende satışların %21,1’inden fazlasını oluşturduğunu açıkladı. Benzer artış tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gerçekleşti.

E-ticaret etrafındaki tüm bu trend vızıltısı, tanınmış fiziksel perakendecilere çevrimiçi stratejilerini geliştirmeleri için ilham verdi ve artan rekabet, gerçekten yenilikçi bazı trendler sağladı. Çevrimiçi perakende satışlara dahil olmak için heyecan verici bir zaman, ancak 2022’de başarılı bir şekilde rekabet edebilmeniz için aşağıdaki e-ticaret trendlerinden bazılarını uygulamanız gerekecek.

1. Şimdi Al Sonra Öde

Şimdi Al, Sonra Öde modeli, alışveriş yapanların ürünler için belirli bir süre boyunca düzenli taksitler halinde ödeme yapmalarına olanak tanır. Şimdi al sonra ödeme yöntemi genellikle faizsiz olduğundan, alışveriş yapanlar genellikle bu yöntemi kredi kartı ödemelerine tercih ediyorlar.

Şimdi al sonra öde işlemlerini kolaylaştıran bazı popüler platformlar arasında Klarna, PayPal, Afterpay, Affirm ve Sezzle bulunur. Mastercard, 2022’de şimdi al sonra öde pazarına girmeye hazırlanıyor.

Perakendeciler bu modelini benimsiyor çünkü:

  • Sepeti terk etme oranını azaltır
  • Satışları artırır
  • Ödeme sürecini hızlandırır
  • Sipariş sepet tutarını artırır
Shopify, müşterileri için Shop Pay Taksitleri adlı bir eklentisi sunuyor. Shopify’ı e-ticaret platformunuz olarak kullanıyorsanız üçüncü taraf bir sağlayıcısı entegre etmeniz gerekmez.

2. Sadakat Programları

Müşteriler düzenli alışveriş yaptıkları markalar tarafından ödüllendirildikleri için sadakat programlarını severler. Nakit para iadesi, indirimler, bir sonraki satın alma kuponları ve bedava gibi ödüller alırlar. Bu arada Starbucks gibi şirketler, müşterilerinin satın alma davranışlarını anlamak ve onlara benzersiz satın alma geçmişlerine dayalı özel teklifler sunmak için sadakat programlarından gelen verileri kullanıyor.

Yapılan anketlere göre, tüketicilerin %68’i, satın alma geçmişlerine göre kişiselleştirilmiş teklifler/indirimler gönderen sadakat programlarından hoşlanıyor.

Sadakat programlarının faydaları:

  • Müşteriyi elde tutmayı iyileştirir
  • Satışları artırır
  • Genel müşteri deneyimini iyileştirir
  • Kulaktan kulağa satışların teşvik edilmesini sağlar
  • Tüketici davranışı hakkında değerli veriler sağlar
Satışların %20’si sadakat programlarından sağlanırsa başarılı sayılabilir.

3. Sürdürülebilirlik

E-Ticaret sürdürülebilirliğini sağlamak, yeşil ambalajdan daha çevre dostu nakliyeye kadar çevreci uygulamaları destekleyen bir marka oluşturmak anlamına gelir. Sadece gezegen için yapılacak doğru şey değil, aynı zamanda birçok tüketici için önemli bir konudur. Başka bir deyişle, çevreci olmak, dünyayı daha yaşanabilir hale getirmeye yardımcı olurken, pazar payınızı genişletmenize yardımcı olabilir.

Mayıs 2021’de yapılan bir Stifel ve Morning Consult anketi, 18 ila 55 yaş arasındaki tüketicilerin %71’inin ürün sürdürülebilirliğine son derece önem verdiğini ortaya koydu.

İki e-ticaret devi Apple ve Amazon, sürdürülebilirliğe yoğun bir şekilde yatırım yapıyor.

    • Amazon, şirketlerin inşasını finanse etmeye adanmış 2 milyar dolarlık bir bütçeye sahip bir program olan The Climate Pledge Fund’ı yarattı.
    • Apple, 5 yılda karbon emisyonunu %40 oranında azalttı. Şirket ayrıca, tedarikçilerinden 175’inin, yıllık karbon üretimini 18 milyon mt azaltmak için yenilenebilir enerji kullanacağını bildirdi.

4. Metaverse ve Diğer Oyun Platformlarındaki Satışlar

Facebook ana şirketini “Meta” adıyla yeniden markalaştırdı ve yakında kullanıcıların bağlanıp oyun oynayabileceği Sanal Gerçeklik dünyası Metaverse’i piyasaya sürecek. Bu, e-ticaret şirketleri için güçlü bir yeni pazarlama kanalını temsil ediyor.

Facebook, 2021’in sonunda yeni Horizon Worlds platformunu açtı. Şuan için reklamcılık ve e-ticaret satışları için tam olarak hazır olmasa da çok yakında hazır hale getirecekler!

Nike, Gucci, Coca-Cola ve Vans gibi dünya çapındaki markalar tüketicilere sanal, markalı ürünler satmayı planlıyor. Bu arada, diğer oyun sistemleri platformlarını e-ticaret satışlarına açacak. Örneğin, moda markası Balenciaga kısa süre önce Fortnight giyim serisini başlatmak için Epic Games ile ortaklık kurdu. Ayrıca Nike kısa süre önce oyuncuların oyun avatarları için sanal Nike ekipmanı satın alabilecekleri Roblox oyun platformunda Nikeland’i piyasaya sürdü.

Sanal gerçekliğe giren e-ticaret şirketlerine faydaları:

  • Bu yeni, yenilikçi alanda fırsat sonuna kadar açık
  • Özellikle genç nüfusa ulaşmak için muazzam bir görünürlük sunar

5. B2B E-Ticaretinin Yükselişi

Covid-19 pandemisinin ardından e-ticaretin aldığı ilginin çoğu, İşletmeden Tüketiciye (B2C) e-ticarete odaklandı, ancak yine de güçlü bir destek alan İşletmeler Arası e-ticareti ihmal etmemek önemlidir.

Amazon’un B2B e-Ticaret raporu, potansiyel B2B alıcıların endüstriler arasındaki sektör dağılımını vurgular ve devlet, sağlık, eğitim ve işletme alıcılarının önemli bir kısmı, iş satın alma işlemlerinin çoğunu çevrimiçi gerçekleştirmeyi planlamaktadır.

6. Video Pazarlama

Online perakendecilerin pazarlama tekliflerinde ürün açıklayıcı videolardan video referanslarına kadar her şeyden yararlandıkları bu günlerde, video E-Ticaret’te çok revaçta olmaya başladı. Düşündüğünüzde çok mantıklı geliyor çünkü video, daha önce hiç görmediğiniz bir ürünü sipariş etme tahminini ortadan kaldırıyor. Ürünü çalışırken görebilir, boyutunu anlayabilir ve hareketli parçaları olan bir ürünse nasıl çalıştığını anlayabilirsiniz. Ayrıca, insanlar ürün açıklamalarını okumak yerine videoyu tercih etme eğilimindedir.

Video pazarlama faydaları:

  • Kolay ve dinamik katılım sağlar
  • Gerçek müşteri incelemelerini görüntüleme ve sosyal kanıt gösterme fırsatı sağlar
  • Müşteriler ne alacaklarını bildikleri için iade maliyetlerini azaltır.
VideoWise gibi yazılım platformları, sattığınız ürünler için müşteri tarafından oluşturulan inceleme videolarını bulmanıza, toplamanıza ve yayınlamanıza yardımcı olabilir.

7. Sosyal Ticaret/Influencer Pazarlama

Sosyal medya ticareti, ürünleri doğrudan sosyal medya kanalları aracılığıyla satmayı içerir. Kısa videolar, ücretli reklamlar ve etkileyici pazarlama taktikleri, TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat ve Youtube Shorts gibi sosyal medya platformlarında satın alma kararlarını yönlendirmeye yardımcı olur.

Shopify ve diğer e-ticaret platformları, müşterilerinin sosyal ticaretten yararlanmasına yardımcı olmak için ciddi yatırım yaptı. Shopify kullanan e-ticaret firmaları TikTok ile iş ortaklığı yaparak platformda kolaylıkla reklam verebilmektedir.

Sosyal ticaretin faydaları:

  • Etkileyenlerden gelen sosyal kanıtlar satışları artırabilir
  • Markalar takipçi kazanabilir ve erişimlerini genişletebilir
  • Sosyal ticaret, markadan tüketiciye iletişimi ve müşteri katılımını geliştirir

8. Canlı Akış Ticareti (Şimdi Satın Almak için Yukarı Kaydırın)

McKinsey’den yayınladığı bir raporda, canlı akış ticaretin 2026 yılına kadar tüm e-ticaret satışlarının %10-20’sini oluşturabileceğini tahmin ediyor.

Canlı Akış Ticareti, markaların (veya işe aldıkları etkileyicilerin) canlı akışlar yaptığı (yani, kitlelerinin onlarla etkileşime girebileceği canlı içerik üreterek) ticari ürünleri öne ve merkeze yerleştirdiği yeni bir trend. Sadece bu ürünleri takıp açıklamada bir bağlantı sunmuyorlar. Bazı video akış platformları, bu öğeleri doğrudan bir canlı akıştan satın almayı gerçekten mümkün kılıyor.

Canlı akış ticareti şu anda Çin’de oldukça popüler ve ABD’de de zemin kazanmaya başlıyor. Markalar televizyonda, sosyal medya kanallarında, web sitelerinde veya mobil uygulamalarında canlı yayın yapabiliyor.

Canlı Akış Ticaretinin Faydaları:

  • Müşteri erişimini iyileştirir
  • Marka bilinirliği oluşturur
  • İadeleri azaltır
  • Müşteri etkileşimini iyileştirir

9. Mobil Ticaretin Devam Eden Yükselişi

Mobil Ticaret (mCommerce olarak da bilinir), mobil kullanıcılara odaklanan ve onların akıllı telefonlardan ve tabletlerden ürün satın almalarını kolaylaştıran e-ticareti tanımlamanın süslü bir yoludur.

Birçok e-ticaret işletmesi, mobil trafik artmaya devam ettikçe mobil öncelikli stratejiler geliştiriyor. Mobil eşler arası (P2P) ödeme sistemleri, akıllı telefonlardan iş yapmayı her zamankinden daha kolay hale getiriyor ve SMS (metin tabanlı) pazarlama, müşterilere satış yapmak için bağlantı kurmayı kolaylaştırıyor.

LiveRecover gibi yada NetGSM gibi SMS pazarlama araçları, müşterilere geri gelip siparişlerini vermelerini hatırlatarak sipariş bilgileri sağlayarak ve terk edilen sepetleri azaltarak müşterilerle SMS yoluyla bağlantı kurmayı kolaylaştırır. LiveRecover, Shopify mağazalarında kullanılabilir.

MCommerce’e odaklanmak şunları yapabilir:

  • Daha fazla müşteriye ulaşmanıza yardımcı olur
  • Cep telefonlarını kullanmayı tercih eden yeni müşteriler çeker
  • Anında iletme bildirimleri ve SMS pazarlaması ile alışveriş tekrarına teşvik eder
  • Konum tabanlı kişiselleştirmeyi etkinleştir

Teknoloji konusunda bilgili internet kullanıcıları, Google’da yıllardır ters görüntü aramalarını kullanıyor, ancak teknoloji bir adım öne geçerek tamamen yeni bir e-ticaret alışveriş deneyimi sunuyor.

Google’ın Çoklu Görev Birleşik Model (MUM) algoritması sayesinde, bir müşteri satın almak istediği bir şeyin resmini yükleyebilir ve arama motoru onlara satılık bir dizi benzer ürün sunabilir hale geldi. MUM, Google Lens ile entegre edilerek görsel ürün aramalarını sorunsuz hale getirecek çalışmalar yürütmektedir.

Görsel arama ile iyi çalışan bir e-Ticaret işletmesi işletiyorsanız, resimlerinizi ve ürün açıklamalarınızı MUM standartlarını karşılayacak şekilde optimize etmek isteyeceksiniz. Bu, bir aramada daha üst sıralarda yer almalarına ve doğrudan satın almayı etkinleştirmelerine yardımcı olacaktır.

Popüler e-ticaret platformları, web sitenize ve mobil uygulamanıza yerleştirebileceğiniz görsel arama özellikleri sunmaya başlıyor. Örneğin, Shopify’ın Görsel Arama gibi uygulamaları var ve Magento, Görsel Uzantısı Üzerinden Ürün Araması hizmeti sunmaya başladı.

Görsel Aramayı optimize etmenin faydaları:

  • Müşteriler ürünlerinizi kolayca bulabilir
  • Z kuşağı alışveriş yapanlara ulaşmanın harika bir yolu
  • Daha fazla tüketici keşfettikçe görsel aramanın popülaritesi artacaktır.

Sürekli Değişen Bir Sektöre Uyum Sağlamak

Perakende satışlar dünyadaki en eski iş modellerinden biridir, ancak e-ticaret sonsuza kadar gelişmektedir. En son trendleri anlamak, markanız ve iş modeliniz için en iyi olanları entegre ederek rekabette bir adım önde olmanıza yardımcı olacaktır. Rakiplerinize göz atın, müşterilere ulaşmak için kullandıkları yeni teknikleri gözlemleyin ve kârlılığınızda en büyük etkiyi yaratacak değişikliklere öncelik verin.

Tüm bu süreçleri sizin yerinize yürütecek birine ihtiyacınız var mı? Eğer cevabınız evet ise hadi aşağıdaki formu doldurun yada beni arayın.

    Ferhat Burak Maden

    Selam! Ben Burak, E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Gönül Vermiş İşini Aşk İle Yapan Aynı Zamanda Bildiklerimi Aktarmaktan Zevk Alan 🏆️SEO | PPC | SMM | Analytics | 🔥 E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Danışmanıyım. Bana Sormak İstediğiniz Herhangi Bir Soru Varsa Lütfen Çekinmeden Yorumlar Bölümüne Yazın. En Kısa Sürede Sorunuzu Yanıtlayacağımdan Emin Olabilirsiniz. Şirketiniz İçin Danışmanlık Almak İstiyorsanız WhatsApp Butonuna Tıklayarak Yada İletişim Bölümünden Form Doldurarak İletişime Geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere... 👋

    Benzer İçerikler

    4 Yorum

    1. Merhabalar Burak bey, e ticaret danışmanlığı için yardıma ihtiyacımız var. Geri dönüş sağlar mısınız

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu