Google Analytics İlişkilendirme Ve Model Karşılaştırma Araç Kurulumu
İlişkilendirme modelleri web sitenizde elde ettiğiniz gelirin hangi kanallarda kaç günde geldiğini tespit etme noktasında bize rehberlik yapan GA‘nın çok güzel özelliklerinden biridir. Bu yazımda Google Analytics’te bulunan farklı ilişkilendirme modellerini inceleyeceğiz.
Google Analytics aracımızı açtıktan sonra;
Dönüşümler > Çok Kanallı Huniler > Model Karşılaştırma Aracı
Tıklayarak doğrudan konumuza başlayalım.
Model Karşılaştırma Aracı
Bu raporu ilk açtığımızda varsayılan olarak önceden açılmış olan model karşımıza gelir. Dolayısıyla ilk yapmamız gereken dönüşümü filtrelemek olacaktır. Web sitenizin performansını değerlendirmenize dayalı olarak zor dönüşümünüz olmalıdır. Bu nedenle, ürün mağazası söz konusu olduğunda yalnızca işlemi E-ticaret seçelim.
Burada dikkat etmeniz gereken noktalardan bir diğer ise “Dönüşümden önceki gün” sayısıdır. Buraya tıklarsanız, bu anahtarı sıfırdan 90 güne kadar kullanabileceğinizi görebilirsiniz.
Peki burada hangi günü seçmek bizim için uygun olacak? Bizim için en ideal süreyi bulmak için size ipucu vereceğim.
Burada belirli bir süre içinde kaç dönüşüm gerçekleştiğini bulmaya çalışın. Bu rapor, gün cinsinden dönüşüme kadar ilk oturumdan ne kadar sürdüğünü bize söylüyor.
Aynı gün yani sıfırıncı günde dönüşümlerimizin en fazla olduğu gün olarak karşımıza çıkıyor. Genel kuralıma göre, dönüşümlerin en az yüzde 85’ini karşılayan dönüşüm aralığını buradan keşfettikten sonra dönüşümden önceki gün sayısını da buna göre belirliyorum.
Kullanılabilir İlişkilendirme Modelleri
Varsayılan olarak önceden seçilmiş son etkileşim ilişkilendirme modeli verilmiştir. Bu açılır düğmeyi tıklarsak, burada 7 tane önceden tanımlanmış etkileşim olduğunu görebiliriz.
- Son Etkileşim: Krediyi, dönüşümdeki son kanala verir.
- Doğrudan Olmayan Son Tıklama: Bir kanaldan sonra doğrudan bir kanal olursa yine de krediyi doğrudan olmayan son tıklama kanalına verir.
- Google Ads tıklamaları: adlı bir saçmalık olduğunu söyleyebilirim ki bu, krediyi yalnızca son Google Ads trafiğine verir ki kullanmanızı önermem.
- İlk Etkileşim: Krediyi ilk kanala verir.
- İlki doğrusal olduğundan eşit olarak bölünür. Dönüşüm yolunda meydana gelen tüm kanallar arasındaki dönüşüm kredisini aktarır.
- Zamana bağlı azalma: Dönüşüm için kredinin çoğunu son son tıklamaya aktarır.
- Konuma dayalı: Dönüşümün yüzde 40’ını ilk kanala veriyor. Ayrıca son kanala yapılan dönüşümün yüzde 40’ı ile son yüzde 20’si arasında eşit olarak dağıtılır.
İlişkilendirme Modelleri Nasıl Kullanılır?
Öyleyse model karşılaştırma aracında ilişkilendirme modelleriyle neler yapabileceğimize bir göz atalım. Yapmanızı tavsiye ettiğim ilk şey, çok kanallı gruplamadan Kaynak/araç‘a geçmeniz. Çünkü bazen kanalların gruplanma şekli tamamen Google tabanlı kurallara dayandığı için bazen çok büyük kanal yaratır. Bu yüzden kaynak araca geçmenizi tavsiye ederim.
Temel olarak çeşitli ilişkilendirme modellerini birbiriyle karşılaştırabiliriz. Bu yüzden burada son etkileşimim var ve bunu örneğin sadece göstermek için ilk etkileşimle karşılaştırıp nasıl çalıştığını öğrenmek için.
Öyleyse bana söylediği şey, temelde bana farklı bir ilişkilendirme modeli kullanırsam hacim kanallar arasında atanacaktır. Devam eden çok sayıda marka kampanyanız varsa, ilk etkileşim modelini kullanmaktan çekinmeyin ama yalnızca marka kampanyalarına bakın.
İlişkilendirme Ve Açılış Sayfaları
Buna dayanarak, örneğin ürün ayrıntısı veya kategori sayfasının çalışmadığını görebiliriz. Ama bu şekilde değerlendirmeye gitmeyiz çünkü her sayfanın farklı bir hedefi vardır ve bunları dönüşüm oranına göre değerlendirmek doğru bir yaklaşım değildir.
Öyleyse şimdi site içeriği ve açılış sayfası raporuna geri dönersem ne demek istediğimi göstereyim.
İlişkilendirme ve Sayfa Değeri
Yukarıdaki genel bir formül, belirli oturumların olduğu tüm oturumların toplam gelirinin getirisidir. Sayfa, belirli bir sayfanın görüntülendiği oturumların sayısına bölünür.
A sayfasının görüntülendiği tüm oturumların toplam geliri yüzdür ve A sayfasının iki oturumu vardır. 100 doların 2’ye bölünmesiyle bu sayfanın değeri 50 dolar olur. Bu durum B sayfası içinde geçerlidir. C sayfası için 1 oturum olduğu için 100/1 den bu sayfanın değeri 100 dolar olur.
Yani mantık şu ki, ikinci oturumda C sayfası yoksa, muhtemelen dönüşüm de yoktu. Bu nedenle C sayfasının Sayfa değeri daha yüksek oluyor. O yüzden sepet sayfasının değeri her zaman daha fazla oluyor.
Sitemize gelen kullanıcının abc sayfalarını kullanarak herhangi bir dönüşüm yapmadığını varsayalım. Daha sonra D,E ve F sayfalarına gelerek ilk oturumdaki gibi dönüşüm gerçekleştirmeden siteyi terk ediyor. 3. oturumda da dönüşüm gerçekleştirmeden çıkıyor. Ve sonra nihayet kullanıcı geliyor J, K ve L sayfaları görüntüleyerek dönüşüm gerçekleştiriyor. 8’den I’ya kadar önceki dokuz sayfanın tamamı yok sayılacak ve sadece J, K ve L sayfalarına değer atayacaktır.
Ve şimdi bununla nasıl çalışılacağını göstermek için arayüze gidelim. Henüz bir metrik olarak sayfa değerini görmemiş olanlar için davranışa gitmelisiniz.
Bazı sayfaların diğerlerinden önemli ölçüde daha yüksek sayfa değerine sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Ne tür sayfalar olduğuna bakarsak, genelde sepet sayfası oluyor. Bu oldukça normaldir çünkü bir şey satın almak istiyorsanız kesinlikle geçmeniz gereken sayfadır.
Bu belirli sayfa toplam gelirime veya toplam dönüşümlerime ne kadar katkıda bulunuyor ve nasıl yapılır? Yapacağım şey, bir kullanıcıya göre segmentasyon yapmaktır ve kullanıcı kelimesini vurguluyorum. Segmentlere gitmeliyiz ve yeni bir tane oluşturuyoruz.
Seçmemiz gereken ilk şey, 90 günün tamamını alacağı için oturumlardan kullanıcılara geçiş yapmaktır. Geçmişte göz atan kullanıcılar ve görüntüleyen tüm kullanıcıları dahil etmek istiyoruz, örneğin yaşı alalım. Şimdi bu sayfayı görüntüleyen bir kullanıcı segmentimiz var.
İlişkilendirme ve Cihaz Kategorileri
İlişkilendirmeyle ilgili son durak, cihaz kategorisiyle ilgili olacaktır. Bu biraz farklı olacak çünkü artık onu bir önceki oturum ile ölçmek çok kolay. Ama ne demek istediğim konusunda size bir fikir vermek istiyorum. Bir kullanıcının bir mobil cihazla bir web sitesine ilk kez geldiğinde aşağıdaki senaryoyu varsayalım.
Google Analytics ölçümü çerez tabanlı olduğundan cihazlar arası dönüşümler ölçmek kolay değil. Bu da her tarayıcı ve her cihazın çerezi olduğundan yeni bir kullanıcı gibi algılar.
Belirli bir tarihten sonra dönüşüm oranınızın ideal bir şekilde artması durumunda veya düşüş tespit ederseniz o zaman aralığını incelemekte fayda vardır. Cihazlar arası değerlendirmede bizim için mevcut olan ikinci yol ise cihaz çalışması raporudur.