Google Analytics

Google Analytics İle İçeriklerinizi Optimize Etmeyi Öğrenin

Web sitenizin içeriklerinin ne durumda olduğunu bilmek kritik öneme sahiptir. Bu içerikleriniz bir blog sayfası olabilir yada ürün sayfası olabilir. İçerikleriniz her ne olursa olsun ölçümleyebilmek o sayfalarınızı yönetebileceğiniz anlamına gelir. Google Analytics ile içeriklerinizi optimize etmeyi öğrenin emin adımlar ile sitenizi geliştirmeye başlayın.

Google Analytics İle Nasıl İçeriklerinizi Optimize Edeceğinizi Öğrenin

Google analytics’i açtık dan sonra Davranış sekmesi içinde Site İçeriği ve Tüm sayfalar raporunu açalım ve analiz ederek nasıl optimizasyon yapacağınızı öğrenelim.

Bu rapor sitenizdeki tüm sayfaları içerir. Böylece hangisinin en popüler olduğunu hangisinin etkileşim almadığını öğrenebilirsiniz. Ben bu örnekte Google’un ilk açtığınızda analiz nasıl yapıldığının öğrenilmesi için demo hesap’dan anlatacağım.

İlk sırada ana sayfa ve alışveriş sepeti sayfalarında görmeniz yaygın bir durumdur. Bu rapor çok güzel ancak bazen çok ayrıntılı olabilmektedir. Bu nedenle “içerik gruplama” uygulaması kullanmanız mantıklı olabilmektedir.

Oldukça yaygın olan web sitelerinin %99’unda Merchandise store gibi ana sayfanın en popüler sayfa olarak ilk sırada yer almasıdır. Ayrıca en üstteki sıralamalardan bazıları oturum açma sayfaları, sepet veya alışveriş sepeti sayfaları olacaktır. Bu yüzden böyle bir şey görürseniz korkmayın. Biraz daha ilginç olmaya başladığı ilk yer, sanırım birkaç tane daha sepet sayfası görmemiz olur. Görüntülenecek satır sayısını 100 diyelim ve web sitemizdeki en popüler veya en kötü sayfaların neler olduğunu keşfetmeye çalışalım.

Bu rapor bize kullanıcıların nelere göz attığına dair bir ipucu veriyor. Bu nedenle bu raporu detaylı incelememiz için kendinize bolca zaman ayırmalısınız. Bu raporun güzel yanlarından biri de içeriklerinizi hızlıca görmek için ok işaretine tıklayarak web sitenizin ilgili içeriğine gidebilmenizdir.

Tüm sayfalar raporunda “Sayfa görüntüleme sayısı” ve “Farklı sayfa görüntüleme sayısı” için bir dizi ölçümlerimiz var. Sayfa görüntüleme sayısı raporu, görüntülenen sayfaların toplam sayısıdır. Tek bir sayfanın yinelenen gösterimleri de sayılır. Farklı sayfa görüntüleme sayısı ise, belirtilen sayfanın en az bir defa görüntülendiği oturumların sayısıdır. Her bir sayfa URL’si + sayfa Başlığı kombinasyonu için benzersiz bir sayfa görüntüleme kaydedilir.

Bu nedenle, Sayfa görüntüleme sayısı farklı sayfa görüntüleme sayısından her zaman daha büyüktür. Bu raporda Sayfada geçirilen ortalama süresi, giriş sayısı, hemen çıkma oranı gibi çok değerli raporlara ulaşabilmektesiniz. Eğer bu raporu biraz daha minimal hale getirmek istiyorsanız içerik gruplandırması yoluna gitmeniz gerekmektedir.

içerik gruplandırması

Resmi Büyüt

Bazen bu rapor çok ayrıntılı olabilmektedir. incelememiz gereken 626 satır görünmektedir. İçerik gruplandırması yoluna giderek bu kadar fazla satırları 5 hatta 4 satıra indirebiliriz. Önce Google’ın içerik gruplandırmasında neye sahip olduğunu görelim ve burada 3 içerik gruplama türümüz var. Cinsiyete, Markalar ve Ürün Kategorilerine göre içerik gruplandırmasına göre google yapmış. Brands olana tıklayalım ve neleri gruplandırdığını görelim.

içerik gruplandırması marka raporu

Resmi Büyüt

Google bir markayla ilgili tüm sayfalarını bir arada gruplandırmış. En yüksek sayfa görüntüleme sayısına sahip ilk satır (not set) olduğunu görmekteyiz. Ve üzerine tıklarsanız, (ayarlanmadı), not set içindeki ürünlerin marka ile ilgili gruplandırılmadığını görürsünüz. Not set görünmesinin sebebi de işte budur.

içerik gruplandırması notset

Resmi Büyüt

Ana sayfa, sepet, oturum açma, mağaza gibi sayfalar markayla ilgili değildirler. Örneğin Sayfa türlerine göre içerik gruplamasını kullanıyorsanız burada ana sayfa, ürün detay sayfası, kategori sayfası gibi muhtemelen 5 ila 6 satırınız olurdu. Bu sayfalarınızın nasıl performans sergilediğini analiz ederek öğrenebilirsiniz.

Bu nedenle, içerik gruplamanın çok kullanışlı olduğu durumlar vardır. Şimdi “Sayfalar” a geri dönelim ve göstereceğimiz şeylerden biri de “Gezinme Özeti” dir.

Gezinme Özeti Raporu

gezinme özeti

Resmi Büyüt

İlk kez görüntülediğiniz de bu rapor oldukça dağınık görünebilir. Bu raporda belirli bir sayfaya gelen trafiğin nereden geldiği ve bu kullanıcıların nereye gittiği öğrenebilirsiniz. Bu nedenle yapmamız gereken ilk şey ölçümlemek istediğimiz sayfayı seçerek analiz etmeye başlayalım. Bu rapor tüm sayfalarımızı kapsar, ancak hızlı bir şekilde göstermek için örneğin bu /google+redesign/apparel tıklayalım ve bakalım.

içerik analizi

Resmi Büyüt

Site ziyaretçilerinin /google+redesign/apparel sayfasına en çok home sayfasından geldiğini ve /google+redesign/apparel sayfasına uğradıktan sonra /google+redesign/apparel/quickview sayfasına gittiğini görüyoruz. Ayrıca bu sayfadan sonra ziyaretçilerin %23,77 sinin siteyi terk ettiğini ve %76,23’ünün ise diğer sayfalara dağıldığını görebiliriz.

Dolayısıyla bu rapor örneğin belirli kampanya sayfalarını ölçümlemekte oldukça kullanışlıdır. Gezgin sekmesine geri dönelim.

Şu anda size göstermek istediğim tekniklerden biri de, raporu varsayılan sıralamaya göre değerlendirmekle değil de ağırlıklı ortalamaya göre değerlendirmek. Bununla demek istediğim, en kötü performansımızı keşfetmek istediğimiz bir senaryo varsayalım. Açılış Sayfalarımızı “Hemen Çıkma oranına göre sıralamak güzel bir yaklaşım olurdu.

içerik analizi tüm sayfalar

Resmi Büyüt

Hemen çıkma oranına tıklayarak sıralama yaparsak hemen çıkma oranı %100 olan pek çok sayfamız olduğunu görebiliriz. Ancak yalnızca küçük bir sayfa görüntülemeleri için zaman kaybetmek istemediğimizden ağırlıklı ortalamaya göre sıralama yaparız.

Ağırlıklı Ortalama Raporu

ağırlıklı ortalama sayfa analizi

Resmi Büyüt

ağırlıklı ortalama sonuçları

Resmi Büyüt

Ağırlıklı ortalama raporu temelde “Hemen çıkma oranı” ile “sayfa görüntüleme sayısı” arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurarak sayfaları sıralar. Ağırlıklı ortalamaya göre hemen çıkma oranını sıralama yaptığımızda gelişme potansiyeline sahip sayfaları keşfetmemiz oldukça kolay hale gelir. Bu raporda görebildiğimiz gibi /google+redesign/lifestyle/drinkware’da oldukça yüksek hacimde sayfa görüntülemeleri ve ayrıca yüksek hemen çıkma oranına sahip. Bu yüzden sizin de böyle sayfalarınız var ise kesinlikle bu sayfalarınızı incelemeniz gerekir.

Analitik düşünme yapısı burada kesinlikle kritiktir öneme sahiptir. Örneğin iletişim sayfası hiçbir şey ifade etmek zorunda değildir. Ancak o kadarda yüksek hemen çıkma oranına sahip olmamalıdır.

Yalnızca boyuta göre değil aynı zamanda metriklere göre de manuel filtreleme yapabilirsiniz. Öyleyse size ne demek istediğimi göstereyim. “Gelişmiş“e tıkladığımda birincil ve ikincil öğelerin nasıl filtreleneceğini biliyoruz ancak bir metriği filtrelemek de mümkündür. Yani, sadece açılır menüyü tıklarsanız istediğiniz herhangi bir ölçümü seçebilirsiniz. Öyleyse Giriş Sayısı diyelim ve 100’den büyük olan sayfaları listeleyelim ve şimdi görebildiğimiz gibi raporu metriklere göre de filtreleyebilirsiniz.

içerik analizi filtreleme

Resmi Büyüt

içerik analizi detaylı

Resmi Büyüt

Artık keşfedilecek ve analiz edilecek çok fazla satır yok ve oldukça kolay ve hızla sorunların veya fırsatların nerede olabileceğini tespit edebiliriz. Bu nedenle ağırlıklı ortalamayı kullanmak bir çok konuda bize kolaylık sağlamaktadır.

site analizi hemen çıkma oranı

Resmi Büyüt

Burada sahip olduğumuz başka bir metrik “Çıkış Yüzdesi“. Hemen Çıkma oranına oldukça benzediğini düşünebilirsiniz ancak değildir. Değerleri görebildiğiniz gibi farklıdır. Burada çalışan formül, her sayfa geçişin aynı zamanda bir çıkış olduğu, ancak her çıkışın bir sayfa geçişi olmadığıdır. Çıkış Yüzdesi, yalnızca belirli bir sayfanın görüntülendiği durumda hesaplanır bir oturumun son sayfasıdır. Hemen çıkma oranı, yalnızca sayfanın görüntülenen tek sayfa olması durumunda hesaplanır. Oturum sırasında çıkış oranı olmak zorunda değil.

Bu nedenle değerleri hemen çıkma oranından daha küçüktür. Bu raporda kötü performans gösteren sayfalarımızı tespit etmek kritik öneme sahiptir. Şimdi oturumları Çıkış Yüzdesine göre sıralayalım.

içerik analizi çıkış yüzdesi raporu

Resmi Büyüt

Çok az sayıda sayfa görüntüleme ve benzersiz sayfa görünümlerine sahip bazı sayfalar var. Öyleyse, önceden filtrelediğimiz gibi sadece 100’den büyük sayfa görüntülemeleri için filtreleme yapalım. Şimdi en çok çıkan sayfalara göre sıralanmıştır. Bu yüzden aynı uygulamayı yapın.

Yüksek çıkış oranına sahip bir sayfa olup olmadığını ve buna sahip olmaması gerekip gerekmediğini keşfedin.  Yine burada analiz yeteneğiniz burada kritik öneme sahiptir. Örneğin, çok yüksek çıkış oranına sahip iletişim bilgilerine sahip bir sayfa olduğunu fark ederseniz tamam sıkıntı yok. Ama Ürün sayfası veya kategori sayfası ise işte o zaman durup nedenini araştırmanızda fayda var. Yani burada yapılacak en kolay şey sayfayı görüntülemek ve neden sorun olduğunu bulmaya çalışmaktır.

Gezinme özeti’ne geçerek belirli bir sayfa ve kullanıcıların bu sayfaya nereden geldiğini bulmaya çalışın ve nereye gittiğini öğrenin. Bu size bazı ipuçları verir.

Sorun var ise muhtemelen alakalı olmayan farklı sayfalardan geliyorlar. Ziyaretçiler bir şekilde bu sayfaya geliyorlar ve aradıklarını bulamadıklarından siteyi terk ediyorlar. Bu nedenle sorunu bulmak için bir gezinme özeti kullanmak güzel ve kolay bir tekniktir.

Son inceleyeceğimiz rapor “Sayfa Değeri” raporudur. sayfa değerinin nasıl hesaplandığını öğrenmek için tıklayın. Sayfa değeri metriğinin nasıl kullanılacağını görelim. Muhtemelen yapacağınız ilk şeylerden biri bir raporu bu metriğe göre sıralamak olur.

Sayfa Değeri Raporu

içerik analizi sayfa değeri

Resmi Büyüt

Muhtemelen sizde web sitenizi incelediğinizde ilk 4 veya 5 sayfanın çok yüksek bir sayfa değerine sahip olduğunu gözlemlersiniz. Ancak hangi sayfaların yüksek sayfa değerine sahip olduğunu kontrol edersek, ödeme sayfası olduğunu görebiliriz.

Sayfa değerinin nasıl hesaplandığını bildiğimiz için, Bu sayfaların çok yüksek sayfa değerine sahip olduğu oldukça açıktır. Biraz satırları aşağı doğru kaydırın ve çok güzel sayfa değerine sahip bazı belirli sayfaların olabileceğini ve web sitenizin bazı içeriklerinin kaliteli olduğunu görebilirsiniz.

Örneğin bir blog sayfanız var ve bazı yazılarını kullanıcılar için değerli sayfa statüsünde. Bu içeriğin ne kadar değer kattığını anlamanız için “sayfa değeri” raporu oldukça önemlidir. Web sitenizde çok fazla tanıtımı yapılmayan veya o sayfalara çok fazla bağlantı vermeyen sayfalarınız olabilir. Ancak güzel Sayfa değeri elde edebiliyorsa işte bu sayfalarınız veya yazılarınız tanıtımı yapılması için bir fırsat olabilir.

Bu metrik size hangi içeriğin tanıtılacağını ve hangisinin işe yarayıp hangisinin yaramadığını söyleyecektir. Ama karar vermeden önce iyi filtreleme yaptığınızdan emin olun. Google Analytics ile içeriklerinizi optimize etmeyi öğrendiğinize göre şimdi içerik gruplandırma nasıl yapıldığına geçelim.

Google Analytics İçerik Gruplandırma Temelleri

Bu yazıda içerik gruplaması için en iyi kullanım durumlarından bazılarını, uygulanabileceği çeşitli yolları, içerik gruplaması ve özel boyutlar arasındaki farkı ele alacağız ve son olarak en sık karşılaşılan sorunların bazılarına çözümler sunacağım.

Diyelim ki kadın giyim konusunda uzmanlaşmış bir e-ticaret sitesini yönetiyorsunuz. Ayakkabılar, pantolonlar, elbiseler vs. satıyorsunuz. Organik aramada yüksek trafiğiniz olan harika bir web siteniz için pantolonların  işletmeniz için nasıl performansı gösterdiği konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorsunuz . Başka bir deyişle, belirli bir içerik türü için toplu metrikleri görüntülemek istiyorsunuz. Bunu yapmak için bir içerik gruplaması oluşturmanız gerekiyor.

Google Analytics’te Görünüm başına beş taneye kadar içerik grubu oluşturabilirsiniz. Gruplarınızın her birinde sınırsız sayıda grubunuz olabilir. Bu biraz kafa karıştırıcı olabilir, bu nedenle her bir grubu bir gruplandırma sistemi (boyut veya renk) olarak düşünmeye çalışın. Grupların kendileri bireysel kovalarınızdır (örneğin keten veya kırmızı). Pantolon ürünlerini örnek olarak kullanmak için, pantolon gruplarımızı kumaş düzeyinde gruplara ayırmayı göstereceğim. ‘Pantolon’ grubumuz olacak ve Keten, Jean ve Kumaş gruplarımızdan birkaçı olacak.

Aşağıda görülebileceği gibi artık ‘Pantolon’ içerik gruplamamızı Analytics’in Davranış raporlarından birinde birincil boyut olarak ayarlayarak her grup için toplu metrikleri görüntüleyebiliyoruz. Yalnızca birkaç tıklamayla, hangi ürün malzemesinin en fazla sayfa görüntüleme sayısını sağladığını, hangilerinin açılış sayfası olarak en iyi performans gösterdiğini veya hangilerinin anormal derecede yüksek hemen çıkma oranına sahip olduğunu tespit edebilirsiniz.

içerik gruplandırması

Resmi Büyüt

Uygulama tekniklerine girmeden önce, iyi içerik gruplama stratejilerine ve işletmenizin pazarlamasının etkinliğini daha iyi anlamanıza nasıl yardımcı olabileceklerine ilişkin birkaç örneği inceleyelim.

Güçlü Gruplama Stratejileri

En İyi Yazarlar: İçerik pazarlama stratejiniz blog’unuzu temel alır. Makaleleriniz sosyal ve organik aramada iyi performans gösteriyor ve hangi içeriklerin kitlenizle etkileşim eğilimli olduğunu bilirken, diğer faktörlerin neler olduğunu anlamak istiyorsunuz. Bir ‘Yazar’ içerik grubu oluşturarak, yazarlarınızdan hangisinin en iyi performansı gösterdiğini görebilir ve bu verileri reklam stratejisi olarak kullanabilirsiniz.

Ürün Performansı: Binlerce ürün içeren bir e-ticaret sitesi yönetiyorsunuz ve hangi sayfaların iyi performans gösterdiğini (genellikle belirli kategori sayfaları) anlamak için genellikle Açılış Sayfaları raporuna güveniyorsunuz. Ancak daha üst düzey bir görünüm istiyor olabilirsiniz. Tüm ürün sayfalarınızı türlerini, çizgilerini veya markalarını yansıtan bölümler halinde gruplandırarak, çeşitli ürün alt kümelerinin kümülatif performansı hakkında bir fikir edinebilirsiniz.

Zengin İçerik : Video, teknik incelemeler ve etkileşimli yazılar gibi yeni içerik türlerini deniyorsunuz. Kullanıcıların hangi tür içeriği (yani belirli sayfalar değil ) en uzun görüntüleme süresini ve hangilerinin katılımla sonuçlandığını bilmek isterseniz. Bir ‘Tür’ gruplaması oluşturarak, pazarlama materyallerinizi mantıksal bölümlere ayırabilir ve toplu performanslarını ölçebilirsiniz.

Akıllı bir gruplama stratejisinin sunduğu bilgiler çok büyük olabilir. Bir içerik gruplama stratejisine karar verdikten sonra, bunu nasıl uygulayacağınıza karar vermeniz gerekir.

Google Analytics İçerik Gruplandırma Uygulama Aşaması

Google Analytics İçerik Gruplandırması uygulamasının üç ana yolu vardır: kurallar, ayıklama ve izleme kodu. 4. seçeneği değerlendirmek isterseniz, Google Etiket Yöneticisi’ni eklerseniz . Sonunda seçmeniz gereken bazı önerilerden önce, her yöntemin, avantajları ve dezavantajları konusuna değineceğiz. Android veya iOS’ta uygulama izleme yerine web tabanlı bir uygulamaya odaklanacağız.

Hangi uygulama yöntemini seçerseniz seçin, Google Analytics’te gruplandırmanızı etkinleştirerek başlamanız gerekir. İçerik gruplamalarının Mülk düzeyinde değil Görünüm düzeyinde oluşturulduğunu unutmayın, bu nedenle seçtiğiniz Görünüm’e gidin ve Yönetici paneline gidin.

içerik gruplandırması

Resmi Büyüt

Ardından, ‘Yeni İçerik Gruplaması’ düğmesine basın. Gruplandırmanıza bir ad verin ve gruplandırmanızı nasıl yapılandırmak istediğinizi seçin. En basitiyle başlayacağız.

1. Kural Tanımlarını Kullanarak Gruplandırın

Bu muhtemelen en kolay yöntemdir ve Analytics’te gelişmiş bir arama yapan herkese aşina olmalıdır. Temel olarak, URL ve sayfa başlığı gibi mevcut boyutlara göre gruplar tanımlamanıza olanak tanır. Tüm içerik gruplamalarının oturum düzeyinde veya kullanıcı düzeyinde değil, isabet düzeyinde olduğunu unutmayın. Bu nedenle kaynak veya araç gibi boyutlara göre sıralayamazsınız. Kapsam ve öncelik hakkında daha fazla bilgi için Google Destek’e bakın.

Kadın giyim sitesi örneğimize dönersek, her bir ‘Pantolon’ grubumuzu tanımlayan kurallar hazırladık. Örneğin, Jean grubu, başlığın ‘Jean’ kelimesini içerdiği tüm sayfaları içerecektir. Kuralları ‘VE / VEYA’ operatörleriyle birleştirme yeteneği, hangi sayfaların hangi gruplara düşeceğini ayarlamanıza olanak tanır

içerik grupları

Resmi Büyüt

Gruplar sürüklenerek yeniden sıralanabilir. Gruplama mantığının sırayla uygulandığını unutmayın. Analytics, ilk kural kümenizden sonuncuya kadar çalışır ve eşleşen bir grup bulur bulmaz durur. Bunun iki anlamı vardır: ilk olarak, her sayfa içerik grubu başına yalnızca bir grupta olabilir ve ikincisi, gruplarınızı azalan özgüllük sırasına göre listelemek en iyisidir (yani önce en spesifik gruplar ve en son genel bir grubu)

2. Ayıklama Kullanarak Gruplandırın

Bu yöntem, Kural tabanlı yönteme çok benzer. Mevcut boyutlara göre gruplarımızı tanımlıyoruz, ancak bu sefer boyutu ayrıştırmak ve grup adını çıkarmak için bir normal ifade yakalama grubu kullanıyoruz . Bir kez daha kadın giyim web sitemize dönersek, gruplamakla ilgilendiğimiz tüm ürünlerin düzenli bir dizin yapısında olduğunu düşünelim:

/pantolon/keten/urun41

/pantolon/jean/urun86

/pantolon/kumas/urun19

Aşağıdaki regex ifadesini kullanarak ikinci klasörü ayıklayabiliriz:
/pantolon/(.*?)/

Tüm ‘Pantolon’ gruplarımızı tek bir kural ile toplayabileceğimiz anlamına gelir – ayrıntılı kural tabanlı tanımlarımızdan daha zarif bir çözümdür. Ancak çok tutarlı URL yapısı gereklidir..

3. İzleme Kodu

Adından da anlaşılacağı gibi, bu yöntem Google Analytics izleme kodundaki değişiklikleri kullanarak sayfaları gruplandırmamıza olanak tanır. Bu bir miktar kod bilgisi gerektirse de aynı zamanda doğru şekilde yapılırsa çok güvenilirdir.

Teorik olarak, tek yapmanız gereken setbir index numarası (gruplandırmanızı tanımlamak için 1 ile 5 arasında bir sayı) ve grup adınızı iletmek için Universal Analytics komutunu kullanmaktır. Değiştirmeniz gereken iki kısım aşağıda [köşeli parantezler] içinde gösterilmiştir

ga('set', 'contentGroup[Index Number]', '[Group Name]');
ga('create', 'UA-123456-1', 'auto');
ga('set', 'contentGroup1', 'jean');
ga('send', 'pageview');

Google Etiket Yöneticisi’ni (GTM) kullanıyorsanız, işlerin uygulanması ve bakımını daha da kolay hale getirme potansiyeli vardır.

4. Google Etiket Yöneticisi

Teknik olarak, bu hala izleme kodu tabanlı bir uygulamadır. GTM’de gruplandırmayı işlemek, işlevselliği sayfadaki izleme kodundan uzaklaştırır ve daha programlı bir çözüm oluşturmamıza olanak tanır.

GTM Veri Katmanı ile birlikte çalışmanızı öneririm. Veri Katmanı kavramını bilmiyorsanız, Google developers ile ilgili dokümantasyon oldukça iyidir. Veri Katmanı, web sitenizden Google Etiket Yöneticisi gibi diğer uygulamalara aktarmak istediğiniz semantik bilgilerin makine tarafından okunabilir bir yapısıdır.

Örneğimize dönersek, GTM ve bir Veri Katmanı kullanarak içerik gruplaması uygulama işlemi (oldukça basitleştirilmiş) aşağıdaki gibi olacaktır:

  • Tüm ürün sayfaları pantolonVeri Katmanı olarak adlandırılan bir değişkeni iletir. Bu değişkenin değeri, ürünün içerik grubunu yansıtır. Örneğin:dataLayer.push({'pantolon': 'jean'});
  • GTM kapsayıcımız bunu Veri Katmanı’ndan alır ve arayacağımız bir değişken (önceden makro olarak bilinir) olarak depolar dlv - pantolon. Tutarlı adlandırma kuralları iyidir.
  • Ürün sayfalarında tetiklenen Google Analytics ‘Sayfa Görünümü’ etiketi, bu değişkeni İçerik Gruplaması dizin 1 grubu olarak ayarlar.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi, Google Analytics sayfa görüntüleme etiketini yapılandırırken içerik gruplandırmayla ilgili ayarlar ‘Diğer Ayarlar’> ‘İçerik Grupları’ altında bulunur.

Hangisini seçmeliyim?

Teknik olarak, hepsini bir kerede kullanabilirsiniz. Ama bunu yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Kural tabanlı ve ayıklama tabanlı tanımlara ilişkin gruplandırma mantığının sırayla uygulandığını zaten öğrendik. Google Analytics, her bir kural kümesini sırayla bulur ve bir eşleşme bulur bulmaz durur. Bununla birlikte, üç ayrı uygulama yöntemi de sırayla uygulanır hepsi aynı anda aktif olabilir. Analytics önce izleme kodunda bir eşleşme, ardından eşleşen bir ayıklama tanımı ve son olarak eşleşen kural tanımları için arama yapar.

Tavsiyem basit tutmak ve mümkünse gruplama başına bir uygulama yöntemine bağlı kalmak olacaktır. Fakat hangisi?

Daha küçük siteler veya geçici denemeler için, kural tabanlı veya ayıklama tabanlı tanımlar eşit derecede iyi çalışabilir. Daha büyük siteler ve e-ticaret siteleri için veya uzun vadede izlemek istediğiniz herhangi bir şey için, izleme kodu tabanlı bir uygulama tercihen GTM kullanarak açık ara en sağlam ve sürdürülebilir çözümdür.

Hangisini seçerseniz seçin, tekrar test etmeyi, test etmeyi ve test etmeyi unutmayın.

 

Sık Sorulan Sorular ve Çözümleri

İçerik gruplamaları geriye dönük olarak uygulanıyor mu?

Hayır. Gruplamalar yeni veriler işlenirken uygulanır. Bu nedenle bunları mevcut verilerinizi gruplandırmak için kullanamazsınız yalnızca uygulandıktan sonra çalışırlar.

Özel boyutlar ile içerik gruplamaları arasındaki fark nedir?

Premium olmayan Analytics ile, Görünüm başına 5 içerik gruplamasına ve Mülk başına 20 özel boyuta izin verilir. Özellik düzeyinde uygulandıkları için, görünümlere uygulanabilecek filtreler olarak özel boyutlar kullanılabilir. Örneğin, bir içerik gruplamasıyla yalnızca Jean pantolonu gösteren bir görünüm oluşturabilirsiniz. Özel boyutlar ayrıca, Google Destek hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz Özel Verileri içe aktarma işlevini kullanmanızı sağlar . Bunların hiçbiri sizin için geçerli değilse, kesinlikle içerik gruplarını kullanmayı düşünmelisiniz. Özel boyutlardan farklı olarak, bunlar hiçbir kod değişikliği yapılmadan oluşturulabilir (kural tabanlı tanımlar kullanılarak) ve Davranış Akışı raporuyla kullanılabilir. Bu, kullanıcıların farklı içerik türleriniz (ör. Makalelerden satış sayfalarına ve ürünlere) arasında nasıl hareket ettiğini ve nereye bırakıldıklarını görselleştirmenize olanak tanır.

İçerik grubu raporumda görünen (not set) nedir?

Temel olarak, bu, belirli bir içerik grubundaki hiçbir gruba eklenmemiş tüm öğeleri temsil eder. Başka bir deyişle, kurallarınızdan hiçbiri ile eşleşmedi.

S: İçerik gruplama sistemi bozuk olan bir Analytics hesabını devraldım. 5 içerik gruplamasının tamamı dolu. Ben ne yaparım?

Yeni bir Görünüm oluşturun ve 5 yeni grup oluşturun veya mevcut gruplamaları devre dışı bırakın. Yönetici panelindeki İçerik Gruplaması’na gidin ve Durum anahtarlarını kapalı konuma getirin. Eski verileri kaldıramasanız da, gerçek veri toplama işlemi hemen durdurulacaktır. Ardından, bu alan için yeni, daha iyi bir gruplandırma stratejisi planlayabilirsiniz. Ne yaparsanız yapın, Analytics zaman çizelgesine ayrıntılı bir açıklama eklemeyi unutmayın. Sizi çok yönlü bir insan haline getirmenin yanı sıra, zaman çizelgesi ek açıklamaları bırakmak, gelecekteki siz de dahil olmak üzere başkalarının ne yaptığınızı anlamasını sağlar.

Ferhat Burak Maden

Selam! Ben Burak, E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Gönül Vermiş İşini Aşk İle Yapan Aynı Zamanda Bildiklerimi Aktarmaktan Zevk Alan 🏆️SEO | PPC | SMM | Analytics | 🔥 E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Danışmanıyım. Bana Sormak İstediğiniz Herhangi Bir Soru Varsa Lütfen Çekinmeden Yorumlar Bölümüne Yazın. En Kısa Sürede Sorunuzu Yanıtlayacağımdan Emin Olabilirsiniz. Şirketiniz İçin Danışmanlık Almak İstiyorsanız WhatsApp Butonuna Tıklayarak Yada İletişim Bölümünden Form Doldurarak İletişime Geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere... 👋

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu