Sosyal Medya Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?
Sosyal medya rekabetçi bir alandır ve sosyal medya rekabet analizi yapmak da rekabete nereden başlayacağınızı anlama noktasında çok önemelidir. Markaların yüzde doksanı sosyal medya mecralarını farkındalık oluşturmak için kullanıyor. Peki, rakiplerinizin önüne nasıl geçebilirsiniz? Sosyal medya rekabet analiziyle başlayın. Sektörünüzdeki diğer firmalar ile kendi firmanızı kıyaslayarak yeni fırsatları ve potansiyel tehditleri nasıl ortaya koyabileceğinizi bulabilirsiniz. Bu kılavuz da size sosyal medya rakip analizi nasıl yapılacağını aktaracağım.
Sosyal Medya Rekabet Analizi Nedir?
Sosyal medya rekabet analizi, sosyal platformlarda kendinizin güçlü ve zayıf yönlerinin ne olduğunu ve bu güçlü ve zayıf yönlerin rakipleriniz ile nasıl karşılaştırıldığını bulmak için sosyal platformlarda rekabet analizin adıdır.
Bu, kendi sonuçlarınızı sektörünüzdeki liderlere karşı kıyaslama sürecidir. Böylece büyüme fırsatlarını bulabilir ve gerektiği gibi performans göstermeyen stratejilerinizi bulabilirsiniz.
Aşağıdaki maddeler size sosyal medya analizi sürecinde yol gösterecektir.
- Sosyal medyada rakiplerinizin kimler olduğunu belirleyin.
- Rakiplerinizin hangi sosyal platformlarda olduklarını bulun.
- Bu platformları nasıl kullandıklarını öğrenin.
- Sosyal stratejilerinizin ne kadar iyi çalıştığını test edin.
- Sosyal sonuçlarınızı rekabete göre kıyaslayın.
- İşletmenize yönelik sosyal tehditleri belirleyin.
- Kendi sosyal medya stratejinizdeki boşlukları bulun.
4 Basit Adımda Sosyal Medyada Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?
Sosyal medyada rekabet analizi yaparken yolunuzu kaybetmemeniz adına bu süreci 4 aşamaya ayırdım. Ve sosyal medya rekabet analizi yaparken izleyeceğiniz yolları örnekler ile açıkladım.
1. Adım – Sosyal Medya Rekabet Analizi: Rakiplerinizin Kim Olduğunu Belirleyin
Sosyal Medya Rekabet Analizi ile Rakipleri Ürün Ve Hizmetleriniz İle Anahtar Kelimeler Yoluyla Bulun
Muhtemelen zaten işletmenizin arama motorlarında sıralanmaya çalıştığı bazı anahtar kelimeleri biliyorsunuzdur. Bu örnekte bayan giyim ve aksesuar üzerinden gidelim ve “kadın çantası” kelimesine odaklanmış olduğunuzu farz edelim. Anahtar kelime envanterinizi tam olarak anlamanız, çevrimiçi ortamda kimlerle rekabet ettiğiniz konusunda net bir resim çizmenize yardımcı olur.
Google Adwords Anahtar Kelime Planlayıcı, ürün ve hizmetleriniz ile alakalı anahtar kelimeleri belirlemek için harika bir araçtır. Google Adwords ile reklam vermeseniz bile, bu aracın kullanımı ücretsizdir. Başlamak için google ads hesabını açın ve analiz etmeye başlayın.
Yeni anahtar kelimeler keşfedin alanına tıkladıktan sonra “kadın çanta” kelimesinde aratma yapalım. Bu alanda Arama hacmi ve rekabet hakkındaki verileri içeren alakalı anahtar kelimelerin bir listesini alırsınız. Rakiplerinizin tanımını daraltmanıza yardımcı olması için bu alakalı anahtar kelimeleri kullanın, böylece kendinizle gerçekten rekabet eden işletmeleri analiz ettiğinizden emin olabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi 2 dk da hem potansiyel müşterilerimizin hangi markaları aradıkları hemde aranma hacimleri gibi çok değerli bilgilere ulaşmış olduk. Burada kendinize soracağınız soru şu olmalı “Köklü büyük firmalar ile rekabete girecek misin?” Büyük firmalar ile rekabete girmeyeceksen analizlere devam et ve dişine göre rakipleri bul.
Google’daki Bu Anahtar Kelimeler İçin Kimin Sıralamada Olduğunu Kontrol Edin!
İşletmeniz ile en alakalı beş veya 10 anahtar kelimeyi seçin ve bunları Google’a aratın. Araştırmalarınıza devam ettikçe en iyi rakibinizin kimin olduğunu anlayacaksınız. Google reklamlarının organik arama sonuçlarının üzerine çıkarması için ödeme yapan markalara özellikle dikkat edin. Çok iyi organik arama sıralamalarına sahip olmasalar bile (henüz) sosyal medyada nasıl performans gösterdiklerini kontrol etmeye değer. Çünkü bu firmalar pazardaki payını arttırmak için her platformu aktif kullanmaya özen gösteriyor olabilirler.
Potansiyel rakipler gibi görünen markaların web sitelerini tıklayın. Çoğu işletme, web sitelerinin üst bilgi veya alt bilgisindeki sosyal kanallarına bağlantı verirler. Burada ben örnek olması adına rakibimizi “miglostore” olarak belirleyip bunun üzerinden devam edeceğim. Ama siz mutlaka 5 ile 10 arasında rakip belirleyin.
web sitesine gittiğimizde en altta sosyal medya kanallarının bağlantısını görüyoruz. Bunlara tıklayarak sosyal medya hesaplarını incelemeye başlayın.
Belirlediğiniz Anahtar Kelimeler İçin Sosyal Aramalarda Kimlerin Göründüğünü Kontrol Edin!
Google’da anahtar kelimeleriniz için sıralanan markalar, sosyal ağların sıralama yakalayan markalarla aynı olmayabilir. Bu bir sosyal medya rekabet analizi olduğundan, sosyal arama sonuçlarında kimlerin öne çıktığını da görmeniz gerekir.
Örneğin, Facebook’a gidin ve anahtar kelimenizi arama kutusuna girin. Ardından, sol menüdeki Sayfalar’ı tıklayın.
Facebook’daki arama sonuçlarında rakiplerinizin kimler olduğunu görebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta burada listelenmiş sayfaların hepsinin satış yapmıyor olabileceği. Bazı sayfalar reklam alabilmek için açılmış sayfalar olabilmektedir. Rakibinizi belirlerken sayfaları tek tek inceleyip satış yaptıklarından emin olun.
Kitlenizin Takip Ettiği Benzer Markaları Bulun
Facebook Audience Insights ve Twitter Analytics, kitlenizin bu sosyal ağlarda izlediği diğer markalarla ilgili bazı değerli bilgiler verebilir. Bu markalar sizin markanıza benziyorsa, onları potansiyel rakipler olarak düşünmeye değer.
Kitlenizin Facebook’ta hangi markaları takip ettiğini bulmak için:
- Facebook Hedef Kitle İstatistikleri açın
- Hedef kitlenizin demografisini girmek için sol sütunu kullanın veya sol sütundaki Sayfalar’a gidin ve Şununla Bağlantı Kurmuş Kişiler altındaki mevcut Facebook Sayfanızı girin.
- Üst menüde Sayfa Beğenmelerini tıklayın
Twitter’da, tüm kitlenizi kontrol etmek yerine, en iyi takipçilerinizin kime bağlı olduğunu kontrol edebilirsiniz.
- Twitter Analytics’i açın.
- Son birkaç ay içinde En İyi Takipçilerinizin her birine gidin
- Her bir Üst İzleyici için profili görüntüle’yi tıklayın
- Ardından kullanıcının profilinde Tweetler ve Yanıtlar tıklayarak etkileşimde bulunduğu sizin rakip sitelerinizi bulun.
Sosyal Medya Rekabet Analizine Odaklanmak İçin En Fazla 5 Rakip Seçin
Şimdiye kadar, potansiyel rakiplerinizi tespit ettiğinize göre elinizde büyük bir listeye sahipsiniz. Kapsamlı bir sosyal medya rekabet analizinde makul olarak dahil edebileceğinizden çok daha fazla rakip listeniz var. Listenizi sosyal medyada en yakın rekabet ettiğiniz ilk üç ila beş markayla daraltmanın zamanı geldi. Hedef nişinize en yakın markaları seçerek başlayın.
Artık rakiplerinizin kim olduğunu bildiğinize göre, sosyal medyada neler yaptıklarını öğrenmenin vakti geldi. En iyi rakipler olarak tanımladığınız markaların her birinin sosyal ağlarını tıklayın. Yukarıda belirtildiği gibi, bu bağlantıları genellikle web sitelerinin üst bilgi veya alt bilgisinde bulabilirsiniz. Sosyal medya rakip analizi şablonunuz da aşağıdakilere dikkat edin:
- Rakipleriniz hangi sosyal mecradalar?
- En iyi takipçileri kimler?
- Ne sıklıkla gönderi yapıyorlar?
- Gönderiler ile etkileşim oranları nedir?
- Sosyal paylaşımları nedir? Takipçilerine neyi anlatıyorlar?
- En sık hangi hashtag’leri kullanıyorlar?
- Kaç hashtag kullanıyorlar?
Bu bilgilerin çoğunu sadece rakiplerinizin sosyal profillerini tıklatarak bulabilirsiniz. Daha akıcı veri toplama için, aşağıda belirtilen araçlara göz atın. Tüm bunları kendi sosyal kanallarınız için de takip etmeyi unutmayın. Bu, bir sonraki adımda analizlerinizde size yardımcı olacaktır.
3. Adım SWOT Analizi Yapın
Artık tüm bu verileri topladığınıza göre, rakiplerinize kıyasla nerede durduğunuzu anlamanıza yardımcı olacak şekilde analiz etme zamanı. Bu analizin bir parçası olarak, stratejinizi iyileştirmenin potansiyel yollarını ve yol boyunca dikkat edilmesi gereken potansiyel tehlikeleri de araştıracaksınız.
Sosyal medya rekabet analizi yaparken SWOT analizi, tüm bu bilgileri net bir şekilde düşünmenize yardımcı olacak harika bir araçtır.
- S – Güçlü Yönler
- W – Zayıf Yönler
- O – Fırsatlar
- T – Tehditler
Bilmeniz gereken önemli nokta güçlü ve zayıf yönler, markanızın içindeki faktörleri içermesidir. Temel olarak bunlar, doğru yaptığınız şeyler ve geliştirmek için dikkate alacağınız alanlardır. Fırsatlar ve tehditler dış etkenlere dayanır. Piyasanızdaki rekabet ortamında bilmeniz gereken şeyler.
SWOT şablonunun her çeyreğinde listelenecek bazı öğeler.
Güçlü
Güçlü yönleriniz alanına rakiplerinizden daha iyi olduğunuz metrikleri listeleyin.
Zayıf Yönler
Zayıf yönleriniz rakiplerinizin gerisinde kaldığı metrikleri listeleyin. Bunlar, test ederek geliştirmeye odaklanmak isteyeceğiniz sosyal medya stratejinizde yapılan ince ayarlardır .
Her sosyal ağ için hem güçlü hem de zayıf yönleriniz olabileceğini unutmayın. Örneğin, belki Facebook takipçi sayınız rakiplerinizden daha yüksek, ancak rakiplerinizin daha iyi takipçi büyüme oranı var. Ya da belki daha az Instagram takipçiniz var ancak daha yüksek katılımınız olabilir. Burada oldukça açık olun, çünkü bu ayrımlar fırsatlarınızı ve tehditlerinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.
Fırsatlar
Artık rakiplerinize kıyasla nerede durduğunuzu bir bakışta görebileceğiniz gibi, yararlanabileceğiniz potansiyel fırsatları belirleyebilirsiniz. Bu fırsatlar, daha önce topladığınız bilgilere dayanarak rakiplerinizle karşılaştırıldığında daha iyi olabileceğinizi düşündüğünüz alanlar olabilir.
Tehditler
Fırsatlar gibi tehditler de firmanız dışından gelir. Yaklaşan tehditler hakkında keskin bir fikir edinmek için, büyüme ile ilgili sayılara veya zaman içinde değişim gösteren önemli metriklere göz atın. Örneğin, küçük ancak takipçi büyüme oranı yüksek olan bir rakip durgun büyüme gösteren büyük bir rakipten daha büyük bir tehdit oluşturabilir.
4. Adım. Sosyal Medya Rekabet Analizi için En Son Verileri Sosyal Medya İzleme Araçları İle Birleştirin
Sosyal medya rekabet analizinizi, rakiplerinizin hareketlerini güncel takip etmek için düzenli olarak tekrar ziyaret etmeniz gereken bir uğraştır. Bunu aylık veya üç aylık raporlama halinde işinizin düzenli bir parçası haline getirin. Sağlam bir sosyal medya izleme stratejisini ortaya koymak için, ücretli ve ücretsiz araçlardan faydalanın. Bu, potansiyel fırsatları ve tehditleri tanımlamak için özellikle yararlı bir strateji araçları olabilmektedir.
Sosyal medya rekabet analizi için kullanabileceğiniz bazı araçları aşağıda ela alacağım. Temel olarak, her şey markanızı, rakiplerinizi ve sektörünüzü içeren sosyal içeriklerin farkında olmakla ilgilidir.
Sosyal medya rekabet analizi yoluyla ortaya çıkardığınız önemli bilgileri rakip analiz şablonunuz da notlar sütunu açarak kaydedin ve bir sonraki incelemeniz sırasında gözden geçirilmiş fırsatlarınıza ve tehditlerinize dahil edin.
Sosyal Medya Rakip Analiz Araçları
2. adımda, verileri doğrudan sosyal ağlardan nasıl toplayacağımız hakkında konuştuk. İşte rakiplerinizin neler yaptığına dair daha geniş bir resim elde etmenize yardımcı olacak bazı ek araçlar.
BuzzSumo
Buzzsumo, rakiplerinizin en iyi paylaşılan içeriğini bulmanıza yardımcı olur. Bu, hem fırsatları (keşfedilecek yeni içerik türleri veya konular gibi) hem de tehditleri (rekabetin baskın hale geldiği alanlar) beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olabilir.
Hootsuite Akışı
Hootsuite, kontrol panelinden anahtar kelimeleri, rakipleri ve hashtag’leri izlemenizi sağlayan güçlü bir araçtır.
Brandwatch
Brandwatch bazı güçlü rekabet analiz araçları sunar. En önemlilerinden biri, markanızın sosyal medyada konuşulma oranını gösteren anlaşılması kolay grafiği var. Kullanıcıları rakipleriniz hakkında ne kadar konuştuklarına kıyasla, insanların çevrimiçi markanız hakkında ne kadar konuştuklarının bir ölçüsüdür. Bu, sosyal medya rakip analizi şablonunuzda izlemeniz gereken metriklerden biridir.
Bu yayında daha önce rakipleri tanımlamak için Facebook Audience Insights’ın nasıl kullanılacağı hakkında konuştuk. Ancak Facebook, rakiplerinizin birkaçını takip etmenizi sağlayan başka bir ücretsiz analiz aracı sunuyor. Buna İzlenecek Sayfalar denir. Erişmek için Facebook Sayfanızdan İstatistikler’i tıklayın, ardından sayfayı aşağı kaydırın. Rakiplerinizin sayfalarını ekledikten sonra, Sayfa beğenileri, takipçi artışı, yayın sayısı ve katılım oranı metrikleri görebilirsiniz
Bu araç hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın ferhatburakmaden.com/facebook-analytics-nedir adlı içeriğe göz atın.
Çok faydalı bir içerik olmuş yazılarınızın devamını merakla bekliyorum.
🙏