Google Analytics

Google Analytics İle Açılış Sayfalarınız Optimize Edin

Açılış sayfaları sitenize gelen ziyaretçilerin ilk karşılaştığı sayfalarıdır. Birisiyle ilk tanışmamızda veya bir iş görüşmesine gittiğimizde ilk karşılaşmaya hepimiz çok önem veririz. Peki sitenize ilk defa gelen ziyaretçiyi nasıl karşılıyoruz yada buna ne kadar önem veriyoruz?.

Google Analytics açılış sayfası raporundaki verilere zaman ayırarak ilk buluşmada aşkın deneyimini ölçebiliriz. Bu raporda analitik zekayla bakılmasının ve ciddi zaman ayrılması gerektiğini düşünenlerdenim.

Basit bir örnek, yaptığınız kampanya çalışmalarının etkisini alamadığınızı düşünüyorsanız bu raporda “Hemen Çıkma Oranı”na göre en yüksekten en düşüğe göre sıralayarak kötü performans gösteren açılış sayfalarınız bulabilirsiniz. Bu yaklaşım kesinlikle doğrudur ancak raporda örneğin iletişim sayfalarını da bulabilirsiniz ve hemen çıkma oranı %100’e varan oranda olduğunu gördünüz. Sizce bu acil durum mu? Tabi ki de hayır.

İletişim sayfalarının amacı nedir? Çalışma saatleri, adres, e-postalar vb. hakkında bilgi vermek için kullanılır. Ziyaretçiler bu bilgiyi bulduğunda sayfayı kapatmasında herhangi bir sorun yoktur. Mesele her zaman sayfa amacının ne olduğuna bilmek ve ardından metrikleri kontrol etmektir. Bu sizin doğru adım atmanızı sağlar.

Açılış Sayfaları Raporu

Açılış sayfası raporlarının önemini anladığımıza göre analizlerimize başlayalım. “Davranış” sekmesinde > Site İçeriği > Açılış Sayfaları olan raporunu açalım. Biraz önce belirttiğim gibi açılış sayfaları her oturumdaki ilk sayfalardır.

açılış sayfası raporu

Resmi Büyüt

Bu rapor çoğu zaman ziyaretçilerimiz ile yeterince etkileşim kurma şansı yakaladığımız tek yerdir. Bu yüzden bu rapor zaman ayırmayı kesinlikle hak ediyor.

Diyelim ki çok yüksek Hemen Çıkma oranına sahip iletişim sayfalarını veya yüksek Hemen Çıkma oranına sahip bazı sayfaları görmemiz oldukça normal olduğundan hemen paniğe kapılmamıza gerek yok. Raporunuzu Hemen Çıkma Oranı” na göre sıralayın ve varsayılan sıralama türünü “Ağırlıklı Ortalama” olarak girin. Bunu yapmamızın nedeni oturum sayısı fazla olan sayfaları değerlendirmeye almak.

açılış sayfası ağırlıklı ortalamaya göre sıralama

Resmi Büyüt

Diyelim ki sizin sitenizde en çok ziyaretçiyi “bebek ayakkabısı” getiriyor. Ama ziyaretçilerin %60’nın bu sayfayı gördükten hemen sonra siteyi terk ediyor. Sizin eğer çocuk ayakkabısı üzerine satış yapıyor ve bu sayfanızın hemen çıkma oranı yüksek ise işte burada sorun var demektir.

  1. O zaman bizim bu sayfayı analiz analiz etmemiz gerekiyor. Analiz edeceğimiz sayfanın üzerine tıkladıktan sonra ilk yapacağımız şey ikincil boyut’dan “Cihaz kategori” filtresini kullanarak acaba sitemiz belirli cihazlarda açılırken bozulmalar var mı kontrol edeceğiz.
    1. Eğer sitenizin mobil cihazlarda sorun tespit ettiyseniz ve bunu nasıl analiz edeceğinizi bilmiyorsanız öğrenmek için tıklayın » ferhatburakmaden/google-analytics-ile-sitenizin-mobil-performansini-olcun/
  2. Baktık cihazlarda herhangi bir problem yok o zaman ikinci yapacağımız şey kaynak / araç“nı kullanmaktır. Amaç sitemize gelen trafik kaynağında mı onu öğrenmek. Sitemizde çektiğimiz trafik Google reklamları ile olabilir yada sosyal medya reklamları vb. sorun mu var kitlemizde onu kontrol edeceğiz.
  3. Bir diğer yapacağımız kontrol ise anahtar kelime kontrolüdür. İkincil Boyut“a “Anahtar Kelime” yazarak analiz yapacağız. Bu bize açılış sayfalarımızın anahtar kelimelerimiz ile ne kadar alakalı olduğunun tespitini sağlar. Bunu kullanıcı deneyimi açısından ele alalım. Kullanıcı bir şey arıyor ve arama motorundaki sonuçları gördükten sonra tıklayıp sitenize geliyor. Sitenize gelen ziyaretçi aradığı kelimeler ile alakalı bir şeyler görmek ister. Eğer kişi belirli anahtar kelimeler ile sitemize geldikten sonra aradığını bulamıyorsa gider. O yüzden bu hususa dikkat edelim imkanımız var ise buna göre sitemizi konumlandıralım.

Kampanyalarınızın Etkinliğini Kontrol Edin!

Kontrollerimizi sağladıktan sonra “kaynak / araç” ve “Açılış sayfası” için önceki kombinasyona geri dönelim. Buradaki oturumlarımızı sadece ücretli trafik şeklinde filtreleyelim.

açılış sayfası kaynak aracı

Resmi Büyüt

Çok sayıda Google arama ağı reklamları yönetiyorsanız filtreleme alanına google / cpc yazıp sadece google reklamlarınızın etkinliğini ölçün. Sonuçta bu trafiğe ulaşmak için belirli bir maliyete katlanıyorsunuz.

açılış sayfası kaynak aracı cpc

Resmi Büyüt

Bu filtreleme ile “google / cpc” kampanyalarımız görüntüleyip incelemeye başlayalım. Bu raporda görüldüğü gibi en çok trafik getiren reklamın hemen çıkma oranı %2,24.

Anahtar Kelimelerinizin Kontrol Edin!

%2,24 olan kampanyamızın nedenini araştırmak için ikincil boyuta “anahtar kelime” yazıp filtreleme alanında (not set) olanları hariç tut yapın. Daha sonra “hemen çıkma oranı“na göre sıralayın ve “ağırlık” ortalama seçerek anahtar kelimelerinizi analiz etmeye başlayın.

açılış sayfası anahtar kelime ağırlıklı ortalamaya göre sıralama

Resmi Büyüt

Bu rapor sayesinde açılış sayfalarımızın anahtar kelimelerle ile ne kadar alakalı olduğunu görebilirsiniz. Artık kampanyalarımızı değerlendirerek anahtar kelimelerimizden hangilerinin kötü performans gösterdiğini bulabiliriz.

Bu rapor sayesinde kampanyalarımızın etkinliğin ölçebilir ve reklamlarımızı optimize etmeye bir adım daha yaklaşabiliriz. Raporu iyi inceleyip bir sorun var ise nereden kaynaklandığını bulmanız çok önemli

Reklamlarınız başarısını etkileyen sayfaları nasıl optimize edeceğinizi öğrenmek için tıklayın » ferhatburakmaden/google-analytics-ile-iceriklerinizi-optimize-edin/

Ferhat Burak Maden

Selam! Ben Burak, E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Gönül Vermiş İşini Aşk İle Yapan Aynı Zamanda Bildiklerimi Aktarmaktan Zevk Alan 🏆️SEO | PPC | SMM | Analytics | 🔥 E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Danışmanıyım. Bana Sormak İstediğiniz Herhangi Bir Soru Varsa Lütfen Çekinmeden Yorumlar Bölümüne Yazın. En Kısa Sürede Sorunuzu Yanıtlayacağımdan Emin Olabilirsiniz. Şirketiniz İçin Danışmanlık Almak İstiyorsanız WhatsApp Butonuna Tıklayarak Yada İletişim Bölümünden Form Doldurarak İletişime Geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere... 👋

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu