Sosyal Medya Yönetimi

Markanız İçin Doğru Platformu ve Reklamları Nasıl Seçersiniz?

Sosyal medya algoritmalarında ve arama motoru sıralamalarında yapılan sürekli ayarlamalar arasında, içeriğinizin fark edilmesini sağlamak neredeyse imkansız görünebilir. Organik arama ücretsiz ve belki de daha rahat bir seçenek olsa da, masaya biraz para koymadan viral olma şansınız zayıf görünmekte.

Kazanılan ve sahip olunan medya kendi pazarlama değerine sahip olsa da, ücretli sosyal reklamcılık, ilk günden itibaren trafik ve satış getirmenin en kesin yoludur. 2021 itibariyle, Z kuşağının %75’i ve Y kuşağının %48’i satın alma kararları sosyal medya reklamlarından etkileniyor ve 2020’de ABD’de sosyal medya reklam harcaması 40,3 milyar dolar değerine ulaştı.

İster büyük ister küçük işletme sahibi olun, özellikle rakiplerinizin arasından sıyrılmak, içerik görüntülemeleri kazanmak ve daha fazla satış elde etmek istiyorsanız sosyal medya reklamcılığı bir zorunluluktur.

Sosyal Medya Reklamcılığı Nedir?

Sosyal medya reklamcılığı veya sosyal medya hedefleme, sosyal medya platformlarında kullanıcılara sunulan reklamlardır. Sosyal ağlar, belirli bir platformdaki etkileşimlere dayalı olarak son derece alakalı reklamlar sunmak için kullanıcı bilgilerini kullanır. Birçok durumda, hedef pazar bir sosyal platformun kullanıcı demografisi ile uyumlu olduğunda, sosyal reklamcılık, daha düşük edinme maliyeti ile dönüşümlerde ve satışlarda büyük artışlar sağlayabilir.

Bu blog yazısında, bir kampanyayı yönetmekten farklı reklam türlerine kadar sosyal medya reklamcılığının tüm ayrıntılarını ve bunların nasıl uygulamaya geçirileceğinin pratik örneklerini ele alacağım.

Sosyal Medya Reklam Kampanyanızı Nasıl Yönetirsiniz?

1. Reklam kampanyalarınızı manuel olarak çalıştırın

Bir kampanyayı yönetmenin üç yolu arasında onu manuel olarak yürütmek en ucuz ve en basit seçeneğiniz olacaktır. Tek yapmanız gereken bir reklam platformu seçmek ve kampanyanızı oluşturmak.

Artıları 

Manuel olarak bir reklam kampanyası yürütmek, reklam yönetimi araçlarına veya ajans ücretlerine fazladan para harcamak yerine, bütçenizin %100’ünü reklamları test etmeye ve en iyilerini bulmaya ayırma özgürlüğü verir.

Ayrıca, kendi kampanyalarınızın sorumluluğunu almak, gelecekte kampanyalarınızı öğrenip geliştirebilmeniz için kaçınılmaz olarak reklamcılık için bir göz geliştirmenizi sağlayacaktır. İşi başka birinin yapmasına izin vermek yerine, kendiniz bir uzman haline gelebilir ve günün sonunda dışarıdan reklamcıları işe alsanız bile aynı dili konuşabilirsiniz.

Eksileri 

Tabii ki, bir reklam uzmanı olmak zaman ve bağlılık gerektirir; bu, reklama ne kadar çok zaman ayırırsanız, işinizin diğer alanlarında da o kadar çok zaman kaybettiğiniz anlamına gelir. Özellikle bir işletme sahibiyseniz, reklamcılıkta ustalaşmak için saatler harcamak, yoğun bir iş programına elverişli olmayabilir.

Ve bir reklamcılık uzmanı olmak için çok fazla zaman ayırmanız, reklamlarınızın başarılı olacağı anlamına gelmez. Özellikle reklam dünyasına yeni adım atıyorsanız, o kadar zaman harcamak ve istediğiniz sonuçları alamama riskini almak bir kumar oynamaya benzeyebilir.

Kim için ideal 

Kısıtlı bir bütçeyle çalışıyorsanız ve bir reklam ajansı kiralamak için gerekli kaynaklara sahip değilseniz, kampanyalarınızı manuel olarak yürütmek en iyi seçeneğinizdir. Ancak deneyimli bir reklam veren değilseniz, bunu yapmaya istekli olmanız gerekir. öğrenmek için zaman ve çaba göstermelisiniz.

Ancak, paranız veya zamanınız yoksa, daha uygun olabilecek ikinci bir seçenek var.

2. Otomatik yazılımlar aracılığıyla reklam kampanyalarınızı yayınlayın

2022’de sosyal medya reklam harcamalarının 153.974 milyon dolara ulaşmasının beklendiği göz önüne alındığında, kampanyalarınızı yönetmenize yardımcı olacak çok sayıda üçüncü taraf açlar olması şaşırtıcı değil.

Artıları 

Bazen yerinde reklam yöneticileri en kullanıcı dostu değildir, ancak AdEspresso veya Revealbot gibi üçüncü taraf araçlar, Facebook reklam kampanyalarını optimize etmeyi ve sonuçları analiz etmeyi Facebook’un Ad Manager’ını kullanmaktan çok daha basit hale getirebilir.

Veya tüm kampanyayı yönetmek için AI kullanan Adext gibi otomatik araçları bile kullanabilirsiniz. Bu şekilde, platform gerisini hallederken siz işinizin diğer alanlarına odaklanabilirsiniz.

Piyasadaki bu kadar çok araçla zamandan tasarruf edebilir, kampanyaları optimize edebilir ve paranızın gerçekten satışa dönüşecek reklamlara gitmesini sağlayabilirsiniz.

Eksileri

Üçüncü taraf araçlar genellikle nispeten uygun fiyatlı olsa da, yine de dikkate alınması gereken ek bir maliyettir. Ve tıpkı kendi reklam kampanyanızı manuel olarak yürütmek gibi, otomatik yazılımlar da parayı harcamanıza rağmen istediğiniz sonuçları alamama riskini taşır. Ayrıca, tüm kampanya sürecini kontrol etmediğiniz için, reklam yöneticisinin nerede yetersiz kaldığını belirlemek daha zor olabilir.

Kim için ideal 

Kısıtlı bir bütçeyle çalışan ancak kendi kampanyalarını yürütmek için yatırım yapacak vakti olmayan satıcılar için üçüncü taraf araçları kullanmak mantıklı olabilir.

Başarılı bir kampanya oluşturmak, otomatik yazılım ve minimum yatırım süresi ile kesinlikle başarılabilir ve sınırlı kaynaklara sahip işletme sahipleri için bu muhtemelen en iyi seçenektir. Ancak bütçesi olan ve mümkün olan en iyi reklam kampanyasını isteyenler için en kolay seçenek profesyonellere yönelmektir.

3. Reklam kampanyalarınızı yayınlamak için ajans veya danışman hizmeti alın

Bu son seçenek genellikle en pahalı olsa da, aynı zamanda en basitidir ve muhtemelen en fazla faydayı sağlayacak seçenektir. Kendi uzmanlığınıza veya otomatik yazılımınıza güvenmek yerine, istediğiniz sonuçları elde etmek için bir profesyoneli işe almak en güvenilir seçenektir.

Artıları

Tabii ki, bir reklam profesyoneli tutmanın en belirgin avantajı, ne yaptıklarını bilmeleridir. Bu onların işi olduğundan sonuç olarak, istediğiniz sonuçları elde etme şansınız çok daha yüksektir.

Ayrıca, yönetilen bir hizmet kiralamak, sizin tarafınızdan sıfır iş olduğu anlamına gelir, böylece işinizin daha fazla odaklanmaya ihtiyaç duyan diğer alanlarına zaman ve enerji harcayabilirsiniz.

Eksileri

Bir reklam ajansı tutmanın dezavantajı, iyi bir reklam ajansı tutmazsanız, çok fazla para kaybetmeniz anlamına gelir. Ne yazık ki, bazı ajanslar yalnızca müşterileri paralarını boşa harcamaya çeken, kendi kendini ilan eden uzmanlardır. Bu nedenle araştırmanızı yaptığınızdan ve yalnızca güvenilir profesyonelleri işe aldığınızdan emin olun.

Kim için ideal 

Harcayacak bütçesi olan ve anında satış yapmak isteyenler için, yönetilen bir hizmet kiralamak en ideal çözümdür. Sosyal medya reklamcılığı kolayca ölçülebilir olduğundan, reklamlarınız standartlarınızı karşılamıyorsa, tam olarak kimin sorumlu olduğunu bilirsiniz ve her zaman yeni ve daha iyi bir ajans kiralayabilirsiniz.

Yaratıcı Bir Sosyal Medya Reklam Stratejisi Oluşturmanın 5 Adımı

1. Ne satacağınızı belirleyin

E-ticaret işletmeniz yalnızca bir ürün üretiyor ve satıyorsa veya zaten bariz bir en çok satanınız varsa, bu adımı atlayabilirsiniz.

Ancak, işletmenizin daha büyük bir ürün kataloğu varsa, hangi ürünlerinizin en değerli olduğunu belirlemeniz gerekir ve bu nedenle reklam çalışmalarınızın merkezinde yer almalıdır.

Ürünlerinizin her birinin değerini hesapladıktan sonra, hangilerinin yüksek kâr getirdiğini ancak reklam hesabında yeterince temsil edilmediğini belirleyebilir ve buna göre ayarlayabilirsiniz. Ortalama satan bir ürün için iyi bir reklam oluşturabilirsiniz, ancak en çok satan ürünü öne çıkarmak muhtemelen daha fazla dönüşüm ve satışla sonuçlanacaktır.

2. Kitlenizi araştırın

Sonuç olarak, müşteri yalnızca fiziksel ürünün kendisini satın almıyor, daha da önemlisi ürünün onlar için neler yapabileceğini alıyor. Aslında, üç düzeyde ürün sorunu tanımlayabilirsiniz:

  1. Fiziksel : Ürünün kendisi.
  2. İşlevsel : Ürünün müşteri için ne yaptığı.
  3. Kimlik : Ürünün müşteriye nasıl hissettirdiği.

Hedef kitlenize satış yapmaya çalışmadan önce, onların kim olduklarını ve ne istediklerini anlamalısınız. Ancak ürününüzün işlevsel amacını ve müşterilerinizin gerçekte ne istediğini bilmek her zaman siyah beyaz kadar belirgin değildir.

İşte bu soruları yanıtlamanıza yardımcı olacak birkaç ipucu.

1- Önce yorumları okuyun! Olumlu veya olumsuz, müşteri incelemeleri, müşterilerinizin ne istediği ve ürününüzü gerçekte nasıl gördükleri konusunda değerli bilgilerdir. Bu incelemeler çevrimiçi mağazanızdan, bloglarınızdan, YouTube videolarından gelebilir.

Bunları okumak için zaman ayırın ya işinizin doğru yolda olduğuna dair güvence verirler ya da size yol haritanızı nasıl değiştireceğiniz konusunda fikir verirler.

2- İkinci olarak, müşterilerin farklı ürünler ve/veya konular hakkında nasıl düşündüklerini anlamaya yardımcı olması için Google Trendler’i ve anahtar kelime aramalarını kullanın.

Tek yapmanız gereken bir kelime veya kelime öbeği yazmaktır ve “ilgili sorgular” bölümü, o terim için hangi bölgelerin en yüksek arama hacmine sahip olduğunu ve ayrıca ilgili konu ve sorguları vurgulayacak ve bu da potansiyel olabilecek yollar açacaktır.

3- Son olarak, markanızın sosyal ağlarında ilgili hashtag’leri arayın. Bu yöntem, ürünleriniz için organik sonuçları bulmak için harika bir fırsat olabilir.

 3. Yaratıcı bir platform kullanın

Sosyal medyanın doğuşu, dijital reklamcılık için pek çok yeni fırsatın kapısını aralamış olsa da, tüm sosyal platformların kendi sınırlamaları olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorundasınız.

Ancak bu, yine de bu sınırlamalar dahilinde yaratıcı olamayacağınız anlamına gelmez. Sosyal medya reklamcılığı için bir dünya olasılık var, ancak sosyal platformlar televizyon ve dergilerden çok farklı, bu yüzden birkaç sınırlamayı aklınızda tutmanız gerekecek.

Kitlenizin dikkatini çekmek için daha az zamanınız var.

Sonsuz kaydırma ve kısa biçimli videoların dünyasında, instagram&Facebook kullanıcılarının ortalama olarak yalnızca 1,7 saniye harcamasına şaşmamalı.

Bu nedenle pazarlamacılar, bir sonraki şeye geçmeden önce müşterilerin dikkatini çekmek için giderek daha az zamana sahip oluyorlar. Bunu yapmanın yolu, dorukla başlayan yeni ortaya çıkan bir hikaye yayını benimsemekten geçebilir. Bunu yaparak, reklamlarınız müşterileri en başından bağlayabilir ve onları sorunsuz bir şekilde harekete geçirici mesaja yönlendirebilir.

Ürününüz gösterinin yıldızı olmalıdır. 

Yaşam tarzı ürün fotoğrafçılığı ve reklamlarında değer olsa da, günün sonunda amaç bir ürün satmaktır. Bu nedenle ana odak noktanız ürün olmalıdır. Modellere, oyunculara veya reklam yapmaya giden tüm ayrıntılara çok fazla odaklanmayın. Bunun yerine ürünün kendisini yakalamaya ve kendi kendine parlamasına izin vermeye odaklanın.

Mobil cihazlar için reklamlar oluşturun. 

Facebook kullanıcılarının %98’inden fazlasının uygulamaya bir mobil cihaz aracılığıyla eriştiği düşünüldüğünde, reklamlarınızın yalnızca 16’ya 9 TV veya masaüstü ekranına sığdırılması değil, aynı zamanda mobil kullanım için de ayarlanması gerekir.

Reklamlarınız yalnızca fiziksel olarak bir mobil ekrana sığmakla kalmamalı, aynı zamanda mobil kullanıcı düşünülerek tasarlanmalıdır. Bu, okunaklı markalaşma, büyük ve net metin, göz alıcı grafikler ve mümkün olduğunda etkileşim anlamına gelir.

4. Dijital pazarlama kampanyası oluşturun

Artık ürününüzü, hedef kitlenizi ve platformunuzu bildiğinize göre, parçaları eyleme geçirmenin zamanı geldi. Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Başarılı bir dijital pazarlama kampanyası oluşturma yolunda size yol gösterecek dört adım.

Hedeflerinizi tanımlayın

Açık ve ulaşılabilir hedefler belirlemek başarılı bir kampanya oluşturmak için hayati bir temeldir. Bol vizyon ve hırsla bir kampanyaya atlamak kolay olabilir, ancak odaklanmış bir yaklaşımınız yoksa, bu hırslar yetersiz kalabilir. Marka bilinirliği, daha fazla sosyal medya takipçisi veya daha yüksek bir SEO sıralaması olsun, süreç boyunca kararlarınızda size rehberlik edebilecek tanımlanabilir bir hedefiniz olduğundan emin olun.

Hedef kitlenizi belirleyin

Buna daha önce değinmiş olsak da, tekrar söylemekte fayda var: Kitlenizi tanıyın! Müşterilerinizin kim olduğunu ve ne istediklerini ne kadar iyi anlarsanız, reklamlarınızı ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak şekilde o kadar iyi hale getirebilirsiniz.

Müşteri kişilikleri oluşturun

Bu, önceki adımla birlikte gider, ancak kampanya hazırlığında biraz daha derinlemesine gideceğiniz yer burasıdır. Müşteri kişiliği, hedef müşterinizin yaş, konum, meslek, gelir gibi demografik özelliklerini ve satın alma kararlarını verme şeklini etkileyebilecek diğer ayrıntıları vurgulayan ayrıntılı bir açıklamasıdır.

Bütçenizi belirleyin 

Bu en eğlenceli kısım olmasa da, bütçenizi değerlendirmek, sınırlamalarınızın ne olduğunu ve kaynaklarınızı nasıl tahsis etmeniz gerektiğini belirlemenin anahtarıdır. Neyse ki, sosyal medya pazarlaması genellikle geleneksel pazarlamadan daha ucuzdur, bu nedenle dijitale yaptığınız yatırımlar genellikle paranızın karşılığını fazlasıyla verir.

5. Performansınızı geliştirin.

Reklam harcamalarından elde edilen getiri (ROAS), reklamlarınızın işe yarayıp yaramadığı konusunda size ipucu verebilir, ancak işe yaramıyorsa nedenini size söyleyemez.

Sonuç olarak, sosyal medya reklamcılığının amacı trafik çekmek ve daha fazla satış elde etmektir. Ancak, bir müşteri “Satın Alma İşlemini Tamamla” düğmesine basmadan önce, oraya ulaşmak için atması gereken birkaç adım vardır ve bir pazarlamacı olarak bunu sağlamak sizin işiniz.

Müşterilerin reklamları ve içeriği nasıl deneyimlediğini anlamanıza yardımcı olmak için dikkat, ilgi, istek ve eylem anlamına gelen AIDA sistemini kullanabilirsiniz.

Sosyal Medya Pazarlama Türleri 

Reklam panolarının ve dergilerin tek reklam aracı olduğu günler geride kaldı. İçerik ve dijital pazarlama dünyası büyüdükçe , her biri kendine özgü güçlü yönleri ve sınırlamaları olan bir reklam seçenekleri büfesi arasından seçim yapabilirsiniz. Burada en yaygın reklam türlerinden bazılarını ve bunların kampanyanıza nasıl değer katabileceklerini vurgulayacağız.

1. Fotoğraf reklamları. 

Muhtemelen en tanıdık reklam türü olan fotoğraf reklamlarının haber akışlarına, kenar çubuklarına ve afişlere saçıldığını sık sık görürsünüz. Oluşturulmaları video ve hikaye gibi diğer reklamlardan biraz daha kolaydır, ancak fotoğraflarınızın yüksek kalitede olduğundan emin olmanız gerekir. Örneğin, Sprout Social , Instagram resim ve carousel reklamları için 1080×1080 piksel önerir.

Fotoğraf reklamları, ürününüzü müşterinin tam önüne yerleştirdiği için marka bilinirliği oluşturmak için harikadır. Kullanıcıların reklamı hemen markanızla ilişkilendirmesi için resimlerinizin yazılarınız ve hikayelerinizle tutarlı olduğundan emin olun.

Ve elbette, fotoğraf reklamları web sitenize trafik çekmede etkilidir. Aslında, bir Facebook araştırması , yalnızca fotoğraf içeren bir dizi reklamın benzersiz trafik getirmede diğer reklam biçimlerinden daha iyi performans gösterdiğini buldu.

Organik gönderilerin aksine, fotoğraf reklamları, müşteri için sorunsuz bir satın alma deneyimi oluşturmaya yardımcı olan “Şimdi Alışveriş Yap” veya “İndir” gibi bir harekete geçirici mesaj düğmesi içerebilir.

2. Video reklamlar. 

Bu, bir kullanıcıyı sarmak ve dikkatini çekmek için yalnızca kısa bir süreniz olduğu bilmeniz gerekir. Neyse ki, Instagram ve Facebook gibi platformlar, kullanıcıların akışlarında gezinirken hızla görüntüleyebilecekleri ve etkileşime girebilecekleri kısa, döngüsel video reklamlar oluşturmanıza olanak tanır.

Instagram Business tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ankete katılan kullanıcıların yarısı, bir ürün veya hizmeti satın almak için bir web sitesini Stories reklamında görüntüledikten sonra ziyaret ettiklerini söyledi. Ve Instagram’ın 1 milyar aktif kullanıcısı olduğunu düşünürsek, bu markanızı bilinir hale getirmeniz için büyük bir fırsat.

Facebook Stories’de reklam veriyorsanız, bir fotoğraf altı saniye boyunca görüntülenebilirken bir video 15 saniyeye kadar oynatılabilir. Öte yandan, ister fotoğraf ister video kullanıyor olun, Instagram Hikayeleri reklamları 120 saniyeye kadar uzun olabilir. Her iki platformda da Hikayeler reklamları tam ekran biçiminde görüntülenir ve müşterinizin dikkatini çektiğiniz sürece ürününüzün tam odakta olmasını sağlar.

4. Messenger reklamları

Sosyal medya reklamlarının yalnızca bir kullanıcının haber akışında görünmesi gerekmez! Facebook Messenger reklamları, fotoğraf, video ve Öykü reklamlarının aksine, bir kullanıcının Messenger’daki Sohbetler sekmesindeki konuşmalar arasında görüntülenir. Potansiyel müşteriler, Messenger üzerinden otomatik bir konuşma başlatmak için reklamı tıklayabilir veya ürünlere göz atmak için reklam onları web sitenize bağlayabilir.

Ferhat Burak Maden

Selam! Ben Burak, E-Ticaret ve Dijital Pazarlamaya Gönül Vermiş İşini Aşk İle Yapan Aynı Zamanda Bildiklerimi Aktarmaktan Zevk Alan 🏆️SEO | PPC | SMM | Analytics | 🔥 E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Danışmanıyım. Bana Sormak İstediğiniz Herhangi Bir Soru Varsa Lütfen Çekinmeden Yorumlar Bölümüne Yazın. En Kısa Sürede Sorunuzu Yanıtlayacağımdan Emin Olabilirsiniz. Şirketiniz İçin Danışmanlık Almak İstiyorsanız WhatsApp Butonuna Tıklayarak Yada İletişim Bölümünden Form Doldurarak İletişime Geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere... 👋

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu